Brugse hotels zien amper reservaties binnenlopen

Dimitri Thirion: "We zijn een sector die werkt met reservaties en dus in de toekomst kan kijken. En die oogt op dit moment niet goed." © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Waar de boeken van onze restaurants vlot weer vullen, blijven die van de hotels nagenoeg leeg. “We kijken nu vooral uit naar de heropening van de grenzen op 15 juni”, klinkt het bij de Brugse hotels.

Naast de heropening van de horeca laat de Nationale Veiligheidsraad vanaf morgen ook ‘meerdaagse uitstappen binnen België’ toe. Kortom: binnenlands toerisme is weer mogelijk. Waar de restaurants weer een heel pak reservaties binnenkrijgen, blijft bij de hotels de telefoon stil en de mailbox leeg.

“Er is nog geen enkele beweging”, zegt Dimitri Thirion, voorzitter van vzw Hotels Regio Brugge en zelf eigenaar van hotel Jan Brito. “En de boeken voor de volgende maanden zijn ook leeg. We zijn een sector die werkt met reservaties en dus in de toekomst kan kijken. En die oogt op dit moment niet goed. Enig lichtpuntje is dat de mensen wel vertrouwen hebben en blijkbaar overwegen om in het binnenland te reizen. Maar op dit moment neemt iedereen een zeer afwachtende houding aan.”

Dimitri Thirion kijkt vooral uit naar het heropenen van de grenzen, op 15 mei. “In normale tijden vormt de Belgische markt slechts 5 à 10 procent van ons cliënteel. Die overnachtingen zijn dan gelinkt aan evenementen, maar die zijn er nu niet. De overgrote meerderheid van onze klanten, ongeveer 70 procent, komt uit onze buurlanden. Het is hoog tijd om ons nu volop in de markt te zetten en ons aan de wereld te tonen. Daar ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de steden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier