Brugse hotels kreunen onder coronacrisis: slechts één op vier kamers ingenomen

Dimitri Thirion (rechts) en Betty Devos in hun hotel Jan Brito. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Juli was voor de Brugse hotelsector een rotmaand met een gemiddelde bezetting van zo’n 50 procent, maar augustus lijkt nog slechter te worden. “We zitten momenteel aan een bezetting van slechts 25 procent”, zegt Dimitri Thirion, voorzitter van de vzw Hotels regio Brugge.

De voorbije maanden en weken kwam het toerisme in onze provinciehoofdstad stilaan weer op gang. Maar het geluk in de toeristische sector was van korte duur. Intussen werd immers weer een negatieve trend ingezet.

Vertrouwen

De stijgende besmettingscijfers en vooral de internationale kleurencode voor ons land als reisbesmetting zorgen ervoor dat het vertrouwen bij de reizigers opnieuw wegsmelt.

“En laat vertrouwen nu net zo belangrijk zijn in onze sector”, zegt Dimitri Thirion, voorzitter van de vzw Hotels Regio Brugge en uitbater van hotel Jan Brito. “De maand juli sloten we af met een gemiddelde bezetting van zo’n vijftig procent. Zeker ook geen groot succes, maar het kan dus nog slechter. De jongste dagen werken de hotels met een bezetting van zo’n 20 tot 25 procent. In augustus moet dat normaal gezien tegen de 90 procent draaien. We moeten er dus geen doekjes om winden: het gaat gewoon enorm slecht.”

Naar de reden moeten we uiteraard niet lang zoeken. “Er werden opnieuw strengere corona-maatregelen ingevoerd en wat ons vooral de das omdoet, is de actuele internationale kleurencode voor ons land als reisbesmetting. We staan nu op oranje en dat boezemt natuurlijk geen vertrouwen in bij de reizigers. Hopelijk wijzigt die code toch snel, het liefst naar groen natuurlijk. Britten die naar ons land reizen moeten zelfs veertien dagen in quarantaine bij terugkomst. Dat helpt natuurlijk ook niet…”

Hotels gesloten

De voorzitter van de Brugse hotelfederatie wijst erop dat er zelfs hotels zijn die in de week de deuren dicht houden omdat het sop de kolen niet meer waard is. “En er zijn ook collega’s die overboeken naar andere hotels”, klinkt het verder.

“Het voorbije weekend was nog niet zo slecht doordat we veel overflow hadden van mensen die naar de kust gaan. Maar als ik nu hoor dat er her en der wordt afgeraden om naar de kust te gaan, betwijfel ik of we daar het komend weekend van zullen kunnen profiteren. Er moeten dus dringend weer meer vertrouwen komen bij de reizigers om het tij te kunnen keren.”

Brugge telt 91hotels, goed voor 14.000 slaapplaatsen. Hotel Ibis Budget aan het station telt 148 kamers en is daarmee het grootste hotel van Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier