Het zijn harde tijden voor de horeca. De hotels mogen in principe gasten blijven ontvangen, maar in Brugge voelen de hoteliers de impact van de coronacrisis al even. Heel wat toeristen annuleren hun uitstap naar de Breydelstad. Nu ook alle musea, restaurants en cafés de deuren sluiten is er nog maar weinig dat hen naar Brugge kan lokken. Stéphane Kolijn is zaakvoerder van Hostel Lybeer en hotel Leopold en ziet het met lede ogen aan. "Ik sluit maandag ook de deuren", zegt hij. "Pas op, ik sta volledig achter de beslissing van de overheid. Hoe zwaar die voor ons ook zal wegen."

Maar de hoteleigenaar ziet nochtans wel een oplossing om hem en al zijn collega's een hart onder de riem te steken. En daarvoor kijkt hij naar de politiek. De beloofde steunmaatregelen gaan volgens hem namelijk niet ver genoeg. "Wij vallen allemaal zonder inkomen, maar moeten wel interesten aan de banken blijven betalen", zegt hij. "Een kapitaalopschorting kan, maar een interestopschorting bestaat niet. En daar schuilt volgens mij de oplossing. Als wij geen huur en geen interesten zouden moeten betalen voor twee maanden, dan kan elke zaak met een gerust hart de deuren sluiten en kan elke zaakvoerder 's nachts weer slapen."

Temeer omdat volgens Kolijn de hotels niet meteen na de sluitingsperiode weer vol zullen zitten. "Voor restaurants en cafés ligt dat anders. Die zullen na drie weken weer volk hebben. Het toerisme zal zeker drie maanden nodig hebben om weer op normale bezetting te draaien", zegt hij.

(TL)

Het zijn harde tijden voor de horeca. De hotels mogen in principe gasten blijven ontvangen, maar in Brugge voelen de hoteliers de impact van de coronacrisis al even. Heel wat toeristen annuleren hun uitstap naar de Breydelstad. Nu ook alle musea, restaurants en cafés de deuren sluiten is er nog maar weinig dat hen naar Brugge kan lokken. Stéphane Kolijn is zaakvoerder van Hostel Lybeer en hotel Leopold en ziet het met lede ogen aan. "Ik sluit maandag ook de deuren", zegt hij. "Pas op, ik sta volledig achter de beslissing van de overheid. Hoe zwaar die voor ons ook zal wegen."Maar de hoteleigenaar ziet nochtans wel een oplossing om hem en al zijn collega's een hart onder de riem te steken. En daarvoor kijkt hij naar de politiek. De beloofde steunmaatregelen gaan volgens hem namelijk niet ver genoeg. "Wij vallen allemaal zonder inkomen, maar moeten wel interesten aan de banken blijven betalen", zegt hij. "Een kapitaalopschorting kan, maar een interestopschorting bestaat niet. En daar schuilt volgens mij de oplossing. Als wij geen huur en geen interesten zouden moeten betalen voor twee maanden, dan kan elke zaak met een gerust hart de deuren sluiten en kan elke zaakvoerder 's nachts weer slapen."Temeer omdat volgens Kolijn de hotels niet meteen na de sluitingsperiode weer vol zullen zitten. "Voor restaurants en cafés ligt dat anders. Die zullen na drie weken weer volk hebben. Het toerisme zal zeker drie maanden nodig hebben om weer op normale bezetting te draaien", zegt hij.(TL)