Brugse hoteleigenaar: “Zestig procent annuleringen door coronavirus”

Het Flanders Hotel in Brugge. © Google Streetview
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Jan Teugels van het Flanders Hotel in de Langestraat in Brugge wordt bijzonder hard geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. “Wij zien tot wel zestig procent annuleringen sinds de uitbraak van het virus”, klinkt het.

Ook de Brugse hotelsector krijgt rake klappen door de internationaal steeds sterker om zich heen grijpende coronacrisis. Dat horen we alvast bij Jan Teugels, eigenaar en uitbater van het Flanders Hotel in de Langestraat.

“Deze periode, februari-maart, is traditioneel wel niet de drukste periode, maar nu is het toch wel bijzonder kalm”, zucht hij. “Er komen veel minder boekingen binnen, maar het ergst van al zijn al die annuleringen. Sinds dat coronavirus echt héél veel in de aandacht is gekomen, de voorbije twee weken zeg maar, ondervinden wij tot wel zestig procent annuleringen. Dat is gigantisch veel. Echt ongezien.”

Zware gevolgen

Volgens de hoteluitbater gaat het om mensen die het omwille van het virus niet aandurven om te reizen. “Bij ons hotel gaat het vooral om mensen uit buurlanden als Frankrijk en Duitsland of andere Europese leden. Aziatische toeristen hebben wij sowieso iets minder; die gaan eerder naar de grote ketenhotels. Heel dat virus, maar in mijn ogen vooral de enorm grote media-aandacht, hebben toch wel zware economische gevolgen hoor. Uiteraard moeten we voorzichtig zijn, maar paniek is toch alleszins ook geen goede raadgever.”

Vier mensen thuis

“De toeristische sector is een belangrijke sector die heel wat werkgelegenheid creëert”, aldus nog Jan Teugels. “Ik heb hier zelf in principe 16 personen in dienst. Wel, ik kan u zeggen dat er daarvan momenteel vier thuis zitten in economische werkloosheid. Er is gewoon geen werk voor die mensen. Bijzonder spijtig… De nachtwaker, barmedewerker, de dame aan het onthaal… Die moeten er sowieso zijn, hoe weinig gasten we ook hebben. Dat zijn basisfuncties. Maar de eersten die ik dan in werkloosheid moet zetten, zijn de kamermeisjes. Er zijn gewoon minder gasten en dus minder kamers om te onderhouden. Ik hoop dat de bewindvoerders toch het hoofd koel houden… En dat het allemaal vlug mag overwaaien. Maar ik vrees, zeker als ik naar het buitenland kijk, dat de crisis nog wel een tijdje zou kunnen aanhouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier