Brugse horecafederatie: “Wij zien de zomerbars niet graag komen”

Sandra Timmerman op 't Zand, waar de lokale horeca nog niet op volle toeren draait. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Vormen de tijdelijke zomerbars, ook wel pop-ups genoemd, een vorm van oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca die het hele jaar door geopend is? Het is een vraag die sterk leeft onder horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen in het Brugse. Sandra Timmerman, zaakvoerster van Pasta Gusto en voorzitter van Horeca Brugge en Ommeland vzw, vindt alvast van wel. “We zijn teleurgesteld dat er toch zoveel vergunningen werden toegekend.”

Sandra Timmerman ziet met lede ogen aan hoe er ook deze zomer heel wat zomerbars opduiken in Brugge. “Als horecafederatie hebben wij het sowieso moeilijk met tijdelijke uitbatingen die dan in de commercieel interessante zomermaanden concurrentie vormen voor de reguliere horeca die het hele jaar door veel kosten heeft én belastingen en allerhande taksen moet betalen”, zegt Sandra Timmerman. “Maar nu, in deze voor de horeca bijzonder moeilijke tijden door de coronacrisis, zien we deze tijdelijke uitbatingen helemaal niet graag komen. Nu zou de fel geplaagde horeca alle kansen moeten krijgen om het inkomstenverlies door de maandenlange opgelegde sluiting enigszins te compenseren. En dat hebben wij ook zo laten weten aan het stadsbestuur.”

Vriendjespolitiek?

“We hebben gevraagd om dit jaar geen zomerbars te vergunnen. En ondanks mondelinge beloftes dat er rekening mee zou gehouden worden, en zelfs een WhatsApp-bericht van een schepen met de melding dat er géén tijdelijk uitbatingen zouden komen die concurrentie kunnen vormen voor de horeca, zien we nu toch een hele reeks van die pop-upbars opduiken”, klinkt het verder bij de spreekbuis van Horeca Brugge en Ommeland vzw. “Daarin zijn we toch wel teleurgesteld, eerlijk gezegd. Er worden zelfs nieuwe, bijkomende tijdelijke uitbatingen vergund, vernam ik.”

“Daarbij kan ik me niet van de indruk ontdoen dat personen of instanties die banden hebben met het stadsbestuur, zoals voormalige gemeenteraadsleden of mensen waarmee de stad eerder al samenwerkte, een voetje voor hebben. Dus ook op dat vlak is het niet voor iedereen gelijk, een gang van zaken die wij als horecafederatie zeker betreuren”, haalt Timmerman uit.

Veel aanvragen geweigerd

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) werd er wel degelijk rekening gehouden met de verzuchtingen van de reguliere horeca. “Wij kennen hun bekommernissen en hebben die zeker ter harte genomen. U moet weten dat het grootste deel van de aanvragen voor zomerbars geweigerd werd. Hadden we alle aanvragen toegestaan, dan zou er bij manier van spreken iedere vijfhonderd meter een zomerbar te zien zijn”, stelt de burgemeester. “Ons uitgangspunt is dat zomerbars die er vorig jaar ook al waren terug konden komen. Anderen hebben we geweigerd of we hebben de exploitanten de openingsuren laten inperken, zoals bij zomerbar Peloeze, zodat ze minder concurrentie zouden vormen voor de horeca. Een aantal uitbatingen stelde in hun aanvraag ook dat ze nauw samenwerken met bestaande horeca.”

“Ik vind het trouwens toch wel opmerkelijk dat het bestuur van Horeca Brugge vzw bij ons bijna komt smeken om zeker geen zomerbars te vergunnen terwijl we meerdere aanvragen voor zomerbars binnen krijgen waar dan horeca-uitbaters blijken achter te zitten…”, merkt de burgemeester op. Wie overigens graag eens een lekker drankje had gedronken in de prachtige tuin van de Godelieveabdij langs de Boeveriestraat is eraan voor de moeite, want een aanvraag voor een zomerbar op deze locatie werd geweigerd door het stadsbestuur.

Palmboompjes

Sandra Timmerman blijft er echter bij dat de horeca in deze geen eerlijke behandeling krijgt. “Mensen willen ‘beleving’ in de zomer, iets speciaals. Als een horeca-uitbater in de binnenstad dan eens het terras extra zomers wil aankleden, met een palmboompje of wat rieten matten of zo, dan volgt quasi altijd een weigering van het stadsbestuur. En dan trekken de mensen natuurlijk naar al die zomerbars, waar blijkbaar wel alles kan en mag“, stelt Timmerman. “De horeca mag nu wel weer open, maar met al die beperkingen beleven we nog altijd moeilijke tijden. En nu beseffen we in Brugge pas echt hoe belangrijk het internationaal toerisme voor ons is. Met het binnenlands toerisme en dat uit de buurlanden alleen komen we er niet. Of er al faillissementen zijn in Brugge omwille van de coronacrisis? Het lijkt me voorlopig van niet, maar ik hou mijn hart vast voor het najaar als de schade door al die inkomstenverliezen zich echt zal laten voelen.”

Welke zomerbars openen de deuren?

Wie naast het vertrouwde terrasje ook graag eens een zomerbar bezoekt, heeft deze zomer in Brugge keuze uit zeven of mogelijk zelfs acht adresjes. Een aantal zomerbars dat er vorig jaar al bij was, zoals Fayard op het domein van kasteel Les Fayards in Sint-Kruis en Bar Visart in het Visartpark, keert terug. En opmerkelijk: ook Dok 54 langs de Pathoekeweg is er opnieuw bij. Nochtans waren daar vorig jaar nogal wat klachten over én werd de bar voorafgaand aan een fuif zelfs gesloten door de burgemeester wegens het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften. “Het gaat nu om andere uitbaters, dus we geven dat een kans”, verduidelijkt burgemeester De fauw de beslissing.

Nog volgens de Brugse burgemeester was het uitgangspunt dus om in de eerste plaats de uitbatingen die er vorig jaar al waren opnieuw te vergunnen, maar er duiken toch een aantal nieuwe namen op. Zoals Peloeze op het domein van Freinetschool De Tandem in Sint-Kruis. Op aandringen van Horeca Brugge vzw en na gesprekken met het stadsbestuur werden de openingsuren van deze pop-up wel gevoelig ingeperkt. Ook KOER, een zomerbar in een grote stadstuin aan Rozendal (zie pagina 7), kreeg toelating van het stadsbestuur. “Daar wordt gewerkt met een systeem van lidkaarten en het gaat om een samenwerking met een vaste horeca-uitbating”, verduidelijkt De fauw. Ook bij speeldomein ‘t Speelveld van de vzw De Driekoek, op een grasveld naast de Sint-Pietersplas, komt een zomerbar waar de ouders kunnen verpozen terwijl hun kroost er ravot. Als buitenbeentje wordt ook het dek van een woonboot aan de Kolenkaai onder de noemer Kaai 1 ingericht als zomerbar. Ten slotte zou er ook in Zeebrugge, naast drie vergunde foodtrucks, mogelijk nog een zomerbar komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier