Brugse horeca voorzichtig opgestart

© Davy Coghe
Redactie KW

Opgelucht maar toch nog wat voorzichtig en zoekend, zo kunnen we de sfeer in de Brugse horeca best omschrijven nu de uitbaters na bijna drie lange maanden van coronasluiting eindelijk terug klanten mogen ontvangen. “Het zal pas écht goed op gang komen als de grenzen vanaf 15 juni weer opengaan”, klinkt het op de Markt.

Een stormloop op de Brugse restaurants en cafés werd het deze middag zeker niet in het Brugse stadscentrum. Op een maandag en met druiliger weer mocht dit ook niet echt verwacht worden. Bovendien waren ook nog niet alle uitbatingen al klaar om al de deuren te openen. Bij restaurant Central op de Markt waren de uitbater en zijn personeel nog aan het zoeken hoe ze de gelagzaal en het terras zo efficiënt mogelijk kunnen indelen.

“Wij gaan normaal gezien maar vrijdag open”, zegt uitbater Michael Houthoofd. “Het was immers allemaal bijzonder kort om het georganiseerd te krijgen. We hebben pas absolute duidelijkheid sinds vorige week woensdag. Bovendien is het nu toch geen goed weer. Mocht het stralend weer geweest zijn, dan hadden we misschien wel een tandje bijgestoken om alles klaar te krijgen. Nu kijk ik liever nog wat de kat uit de boom. Eens zien ook hoe de buren het hier aanpakken (knipoogt). Neen, ik denk dat we pas echt weer volk mogen verwachten als de grenzen terug open gaan, vanaf 15 juni dus.”

De Carré.
De Carré.© Davy Coghe

Central is niet het enige restaurant op de Markt, waar ze het normaal gezien vooral van toeristen moeten hebben, dat in deze tijden nu inspanningen wil doen om het Brugse publiek terug te krijgen. Niet evident want de (voor)oordelen van de Bruggelingen over de horeca op de Markt zijn niet min… “Wij gaan onze prijzen gevoelig laten zakken en zullen bijvoorbeeld ook halve liters of nog grotere pinten bier verkopen. Het lokale publiek vraagt dat niet; de toeristen wel”, stelt Michael Houthoofd. Central is niet het enige restaurant dat nog niet van de eerst dag de deuren opent. Ook Craenenburg en Huyze Die Maene even verderop gaan maar later in de week open. Ook op ‘t Zand, een plein met heel wat horeca, zien we een gemengd beeld. Een aantal zaken zijn nog bezig met voorbereidingen en schoonmaak, zoals het bekende jeugdcafé Ma Rica Rokk; die maar vrijdag zou open gaan. Het Leffe Café en hotel op de hoek is gesloten en zou naar we vernamen ook niet meer open gaan. Alvast een van de slachtoffers van de coronacrisis. In het Bras café van de gebroeders Sander en Robin Duboccage heerst er wel een gezellige drukte. Op het buitenterras zijn de tafeltjes op voldoende afstand van elkaar gezet. En in de veranda werd hier en daar gewerkt met plexi om klantengroepjes van elkaar te scheiden. In de zaak wordt, net zoals ook voor de coronacrisis, gewerkt met hoge tafels. “We hebben ook een groot plexibord op de toog gezet voor de zekerheid. Er staat hier wel een hoge gastentafel maar echt ‘aan’ de toog zitten kan voor alle duidelijkheid niet”, zegt uitbater Sander Duboccage.

Bras Café - Sander Duboccage.
Bras Café – Sander Duboccage.© Davy Coghe

“In onze zaak hebben we er alles aan gedaan om de maatregelen te kunnen respecteren maar we willen zeker dat het nog gezellig blijft en ik denk wel dat we daarin geslaagd zijn.” Twee jonge gasten besluiten de heropening van de cafés duchtig te vieren en gestellen en volle plateau pils. Of ze die onder hun tweetjes zullen soldaat maken of dat er nog vrienden achter komen is niet helemaal duidelijk…” Via de toch wel steeds drukker wordende winkelstraat Steenstraat lopen we terug richting Markt en Burg om zo op de Vismarkt een bezoekje te brengen aan De Hollandse Vismijn; een van de populairste volkscafés van de stad. Cafébaas Paul De Cock, zijn partner Mireille Ketels en hun personeel zijn er druk in de weer met de toch in behoorlijk grote getale opgekomen klanten te bedienen. “Zoals gebruikelijk waren wij ook vandaag al vanaf 8 uur geopend. Onze vaste klanten stonden al klaar om hun koffie te komen drinken”, vertelt Mireille. “We hebben van de sluiting geprofiteerd om alles hier wat op te frissen en we hebben ook een nieuw terras geplaatst, naar volgens de nieuwe regels van Stad Brugge. Het werken met het mondmasker is wel nog even wennen maar goed, we zijn vooral tevreden dat we opnieuw kunnen starten.”

https://www.youtube.com/watch?v=DSUfhBJmZAg

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.