Brugse horeca mag terrasverwarming en windschermen plaatsen

Matthias De Caluwe, Dirk De fauw, Matthias Diependaele en Franky Demon. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Door de coronamaatregelen, zoals social distancing, is de vraag naar ruime en comfortabele terrassen in de horeca bijzonder groot. Daarom zal het Brugse stadsbestuur ook in het historische stadscentrum verwarming, verlichting en windschermen toelaten.

Het zogenaamde beschermd stadsgezicht, met onder meer de Markt, de Burg en de Dijver, wordt in Brugge bijzonder goed gesmaakt. Er gelden strenge regels op vlak van onder meer reclame-opschriften en horecaterrassen. Die strenge regels durven al eens botsen met de verlangens en verwachtingen van horeca-uitbaters.

Door de horecamaatregelen, waardoor de uitbaters in hun zaak minder klanten mogen ontvangen, werd eerder al de gunst van grotere terrassen toegestaan. Nu het er niet naar uitziet dat die coronamaatregelen snel zullen versoepeld worden, blijft de vraag naar ruime en comfortabele terrassen bijzonder groot.

Uitzondering gevraagd

“Terrassen moeten ook in deze coronatijden aangenaam zijn om te vertoeven. Veel mensen zitten nu immers liever buiten dan binnen”, zegt Brugs schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). “We beslisten eerder al dat de vaste terrasconstructies dit jaar mogen blijven staan en ook de grotere terraszones blijven behouden. Bij de diensten van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) hebben we deze uitzondering gevraagd en verkregen.”

Maar de schepen wil nog verdergaan. “Ik zal aan de eerstvolgende gemeenteraad, eind deze maand, een reglement voorleggen waarbij uitbaters hun terras comfortabeler kunnen aankleden. Het gaat in principe om het reglement voor Vismarkt en Huidevettersplein dat we nu over de hele historische binnenstad en ook in Lissewege willen doortrekken.”

Verwarming en windschermen

“Er wordt dus in parasols verwerkte verwarming toegelaten. En ook verlichting in de vorm van een lijst met lampjes die aan de parasols moeten bevestigd worden, zal mogelijk zijn, op voorwaarde dat het reglement goedgekeurd wordt door de gemeenteraad. Het zou overigens ook mogelijk worden om glazen windschermen te plaatsen als afbakening voor het terras.”

Vlaams minister Diependaele was ook op het persmoment, bij brasserie Craenenburg op de Markt, aanwezig en zei te beseffen dat ook Brugge het als toeristische stad nu zeer moeilijk heeft. “Daarom willen we de horeca-uitbaters steunen om toch zo goed mogelijk te kunnen blijven ondernemen, ondanks de beperkingen”, zei de minister.

Ook burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wees op het belang van deze ondersteunende maatregelen. “Deze maatregelen, waarbij de vaste terrasconstructies dus blijven staan, besparen de uitbaters kosten voor afbreken, stapelen en terug opbouwen; wat niet min is in deze moeilijke tijd. De grotere terrassen zorgen ervoor dat de Brugse horeca-uitbaters hun bezoekers op een comfortabele en veilige manier kunnen ontvangen en dit voor een langere periode. We hopen alvast dat we op deze manier kunnen helpen een moeilijke winter te overbruggen”, besloot De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier