Brugse hondenbegeleidster krijgt keurmerk ‘Martin Gaus’

Pascale Verlinde. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Pascale Verlinde. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Met haar bedrijfje Hond in Huis is Pascale Verlinde onder andere actief met het geven van puppylessen, denksport voor honden en het organiseren van allerlei evenementen waarbij de hond en zijn of haar gedrag centraal staan.

Je kon eerder in KW al lezen over het aanbod ‘puzzelen met je hond’ dat Pascale Verlinde had uitgewerkt. Daarbij gaat het dus niet om de klassieke legpuzzels, laat staan woordpuzzels, maar wel om interactieve spelletjes. Bij deze spelletjes moeten de honden al hun zintuigen gebruiken om kleine hondensnacks terug te vinden tussen pluizige matjes, in lades of onder potjes en dekseltjes. “ Ook honden worden graag mentaal uitgedaagd ”, liet Pascale ons toen weten. Pascale werkt in hoofdberoep in het opleidingscentrum voor penitentiair beambten. “Het houdt het scherp en fit. Door samen dingen te ondernemen werk je aan de connectie tussen jezelf en je viervoeter.” Klik hier om het artikel te lezen over de puzzeloefeningen .

Ambitieus verblijf

Nu heeft Pascale voor al haar inspanningen en opgebouwde expertise in de begeleiding van honden het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk gekregen. Martin Gaus, 76 jaar oud, is vooral in Nederland enorm bekend voor zijn werk met honden. De man begon in 1974 met een ‘dierenhotel’ in Lelystad, een ambitieus opgevat verblijf voor honden waarvan de baasjes met vakantie waren. Daaruit groeide een hele reeks dergelijke hotels en via een systeem met franchisehouders ook een reeks hondenscholen en opleidingscentra voor begeleiders.

Martin Gaus genoot in de jaren ‘80 en ‘90 ook in Vlaanderen ruime bekendheid met zijn televisieprogramma’s ‘Dierenmanieren’ en ‘Natte Neuzen’ op de Nederlandse openbare omroep. “Dit keurmerk is niet zozeer een prijs, al voelt het wel een beetje zo”, vertelt Pascale. “Het is eerder een erkenning om mee te kunnen werken aan het project van het ‘nieuwe leren’, een modulair leersysteem voor opleidingen, cursussen en workshops op gebied van dierengedrag bij de Martin Gaus Academie.”

Opleidingen over hondengedrag

“In november 2019 werd ik uitgenodigd voor een informatieve bijeenkomst om hun plannen uit de doeken te doen, ook voor wat de opleidingen in België betreft. Ik kon mij vinden in hun visie en missie. Ik heb kort daarna mijn kandidatuur ingediend als docent en leerbedrijf voor de opleidingen over hondengedrag, met als specialiteit denksport voor honden, Tellington TTouch Trainingsmethode en expertise in werken met assistentiehonden . Mijn bedrijf werd volledig doorgelicht om te zien of ik voldoe aan de voorwaarden qua organisatie, kennis, vaardigheid, werkmethodes, dierenwelzijn, veiligheid en hygiëne. En dat bleek allemaal in orde. Dus ja, ik ben daar best wel trots op!” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.