Brugse Handelaars vragen gratis ondergronds parkeren

Dirk Vanhegen, Mark De Herdt en Piet Vanderyse van het Brugsch Handelscentrum. (foto svk)
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs Handelscentrum vraagt de stad Brugge en Interparking om de duur van het gratis parkeren in de ondergrondse parkings te verlengen in deze coronatijd. Zo hopen de Brugse handelaars meer klanten te lokken naar hun noodlijdende winkels in de historische binnenstad.

De 120 leden van het Brugs Handelscentrum hebben de jaarlijkse braderie van eind juni geschrapt uit hun agenda, omdat de social distancing niet kan gegarandeerd worden. Als kleine compensatie heeft het bestuur hen dit jaar vrijgesteld van de betaling van 250 euro lidgeld. Van 2 tot 11 oktober zullen er wel koopjesdagen zijn, waarbij vijf shoppers een voucher van 1.000 euro winkelplezier kunnen winnen.

Herdenking Simon Stevin

Volgens BHC-voorzitter Piet Vanderyse zijn de festiviteiten rond de 400ste verjaardag van het overlijden van de Brugse wetenschapper Simon Stevin verplaatst naar het najaar. Hij wacht vol ongeduld op de veiligheidsmaatregelen voor de heropening van de horeca én op de voorwaarden voor het organiseren van een wintermarkt vanaf 20 november op het Simon Stevinplein en de Brugse Markt.

Bestuurslid Dirk Vanhegen is vol lof over het nieuwe winkelplan van de stad Brugge én over de aangestelde centrummanager Ilse Snick: “Dat is ook normaal, want Ilse Snick liet ons toe om mee te schrijven aan dit plan. Autoluwe winkelstraten, attractieve pleinen en meer beleving zijn pluspunten.”

Momenteel is het eerste uur parkeren in de ondergrondse parking ‘t Zand gratis, maar het bestuur van het Brugs Handelscentrum hoopt dat Interparking het gratis ondergronds parkeren tijdelijk uitbreidt: “Zo lokken we meer kooplustigen naar de binnenstad. Met de Bruggelingen alleen zullen we niet overleven. Veel handelaars leven ook van toeristen en dagrecreanten uit de omliggende gemeenten. Gratis parkeren kan meer shoppers lokken. Dat de handelaars vorige week 80% van hun normale omzet realiseerden bij de heropening van de winkels, zoals op televisie beweerd werd, is in elk geval in Brugge larie! De eerste dag was er meer blauw op straat dan dan er shoppers waren!”

Verhuis Huis van de Bruggeling?

“De voorbije jaren zijn er een aantal functies weggetrokken uit de binnenstad. Denk maar aan de scholen en de ambtenaren én de inrichting van het Huis van de Bruggeling aan het station. We vernemen dat er binnen het stadsbestuur in deze coronatijd een discussie woedt over de herlocalisatie van het Huis van de Bruggeling. De stad huurt een pand aan het station, wij zouden in elk geval een nieuw Huis van de Bruggeling in de Brugse binnenstad met veel plezier verwelkomen. Wie in ‘t stad een en ander administratief moet regelen, pikt ook een bezoek aan een winkel mee”, aldus Piet Vanderyse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier