Brugse grootouders voor het klimaat zijn in blijde verwachting van Brugs klimaatplan

Stefan Vankerkhoven

,,We zijn in blijde verwachting van het Brugse klimaatplan, maar dat blijft maar op zich wachten. Tijd voor actie’’, aldus de Brugse Grootouders voor het Klimaat. Zij stuurden naar alle gemeenteraadsleden een open brief met hun wensen.

Het vorige Brugse stadsbestuur – nog onder burgemeester Landuyt – tekende in 2014 het zogenaamde “burgemeestersconvenant voor energie en klimaat” waarbij toen afgesproken werd dat Brugge tegen 2020 twintig procent minder CO²-uitstoot zou realiseren. Dat klonk op papier wel mooi, maar in de praktijk moest men in 2020 vaststellen dat men zowat halverwege was blijven steken.

Het nieuwe stadsbestuur – onder burgemeester De fauw – ging echter nog wat verder en ondertekende een nieuw convenant waarbij Brugge belooft om tegen 2030 de CO²-uitstoot met veertig procent te reduceren om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te worden. “Mooie principes”, zeggen de Brugse Grootouders voor het Klimaat nu, “maar papier is gewillig; hoe zal dat in de praktijk gebeuren? Het blijft wachten op een Brugs klimaatplan dat hiertoe een duidelijk kader schetst en dat aangeeft wie wat zal doen, en met welke middelen.”

Beloftes

“Zo’n Brugs klimaatplan was aanvankelijk tegen de zomer beloofd, nadien was er sprake dat het in de gemeenteraad van oktober 2021 zou behandeld worden. Nu zijn we al eind november en stond het ook deze maand niet op de agenda van de gemeenteraad”, aldus Luc Sap, woordvoerder van de Brugse Grootouders voor het Klimaat. “Nu zou de zaak alvast naar volgend jaar opgeschoven worden, terwijl de tijd dringt: Glasgow heeft ons geleerd dat er globaal afspraken gemaakt moeten worden, maar ook lokaal moeten wij toch voor eigen deur durven vegen. Het is tijd voor actie.”

Met een knipoog naar Jill Peeters, vragen de Brugse Grootouders voor het Klimaat zich af: “Wat houdt jullie tegen?” De mogelijkheden liggen voor het grijpen, als de politieke wil er is: een spoeddienst voor woningisolatie, samen met een verruimde stedelijke opknappremie, een ambitieus renovatieprogramma in de Brugse sociale woningbouw, een versnelde inhaalbeweging voor zonne-energie, een warmtenet in de binnenstad, meer windmolens in het havengebied, de binnenstad omvormen tot één fietszone, blijven duwen voor openbaar vervoer op waterstof of elektriciteit, laadpalen in alle wijken en deelgemeenten…

Concrete acties

“Het belangrijkste voor ons is dat men haarfijn concrete acties plant, met een duidelijke tijdstabel, de nodige middelen, een transparante opvolging via een eenvoudig scorebord, en een stadsbrede coördinatie” aldus nog de Brugse Grootouders voor het Klimaat. ,,Wij doen het niét voor onszelf : het gaat hier over de gezondheid, de veiligheid én de levenskwaliteit van onze kinderen en kleinkinderen, en jawel, ook van onszelf. De lopende tien jaar worden cruciaal in de strijd om onze stad even aangenaam, gezond en aantrekkelijk te houden als vandaag. En deze strijd begint nu. Geen woorden, maar daden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier