Brugse gevangenis opent aparte afdeling voor coronapatiënten

© belga
Redactie KW

Gedetineerden die positief testen op het coronavirus, worden in een speciale afdeling in de Brugse gevangenis opgevangen. “Voorlopig gaat het om mensen met milde symptomen die normaal thuis zouden uitzieken”, klinkt het.

Momenteel verblijven er drie gedetineerden die vanuit de gevangenis van Turnhout werden overgebracht. “Het gaat om patiënten die in de vrije samenleving de raad zouden krijgen om thuis uit te zieken”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. “Maar als hun toestand er op achteruit zou gaan, kunnen we snel schakelen en hen bijvoorbeeld ademhalingsondersteuning geven. Een externe ziekenhuisopname behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.”

Voorbereid op erger

Niet alle gedetineerden worden uiteraard getest op het virus. Wanneer een gedetineerde koorts én respiratoire problemen vertoont, wordt er getest. Als het resultaat positief is en een ziekenhuisopname niet nodig blijkt, dan worden ze dus naar Brugge overgebracht. Daar zijn momenteel 25 beschikbare plaatsen. De afdeling in kwestie behoort tot het medisch centrum en hoeft geen speciale omkadering. “Als daar geen coronapatiënten verblijven, zijn daar andere patiënten aanwezig”, klinkt het. “We hebben wel de aanwezigheid van een longarts opgedreven en er zijn meer uren algemene geneeskunde voorzien.” Cipiers en personeelsleden die op de afdeling in kwestie werken beschikken over de nodige beschermingsmiddelen. Het Gevangeniswezen is bovendien ook op nog erger voorbereid. Er is namelijk een samenwerkingsverband met het nabijgelegen AZ Sint-Jan.

Preventieve screenings

Er wordt momenteel van alle gevangenen een extra inspanning gevraagd. Zo is er geen familiebezoek meer toegelaten, zijn gemeenschappelijke activiteiten stopgezet en zijn de groepen tijdens de wandeling kleiner gemaakt. Alle externe diensten bieden hun aanbod enkel nog telefonisch aan de gedetineerden aan. Tot slot: alle gedetineerden die nieuw binnen komen worden gescreend en apart gehouden tot zeker is dat ze niet besmet zijn. Dit om het besmettingsgevaar met de andere gedetineerden zo klein mogelijk te houden. (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier