Brugse gemeenteraad kleurt blauw-zwart

Wie is wie? Club: 1. Mercedes Van Volcem, 2. Paul Desender, 3. Georgina Denolf, 4. Pascal Ennaert, 5. André Van Nieuwkerke, 6. Sandrine De Crom, 7. Sandra Wintein, 8. Marcel Goemaere, 9. Patrick Daels, 10. Minou Esquenet, 11. Philip Pierins, 12. Geert Van Tieghem, 13. Ann Soete, 14. Mathijs Goderis, 15. Frank Vandevoorde, 16. Pablo Annys, 17. Franky Demon, 18. Dolores David, 19. Marleen Ryelandt, 20. Jos Demarest, 21. Pieter Maréchal, 22. Mieke Hoste, 23. Yves Buysse.Cercle: 1. Eric Lagrou, 2. Hugo De Bondt, 3. Jean-Marie De Plancke, 4. Paul Jonckheere, 5. Severine Maes, 6. Jasper Pillen, 7. Arnold Bruynooghe, 8. Boudewijn Laloo, 9. Wim Demuyt, 10. Sabine Helleputte.
Stefan Vankerkhoven

Twee weken voor de stembusslag, aan de vooravond van de stadsderby, vroegen wij alle 47 Brugse gemeenteraadsleden om eindelijk kleur te bekennen: supporteren de Brugse politici voor Club of Cercle? Wat blijkt? Het merendeel heeft een blauw-zwart hart en acht politici willen zich niet outen.

23 van de 47 gemeenteraadsleden geven onomwonden, zonder scrupules, toe dat ze voor Club Brugge supporteren in de stadsderby van zaterdagavond in het Jan Breydelstadion. Amper tien raadsleden zeggen openlijk en ronduit dat zij fans van Cercle zijn.

Maar anno 2018 is kleur bekennen op voetbalgebied voor nogal wat Brugse politici blijkbaar nog altijd not done. Uit angst om zieltjes te verliezen in het stemhokje op zondag 14 oktober? Diverse raadsleden hadden vijf dagen bedenktijd en meerdere herinneringen nodig om antwoord te geven op deze heikele voetbalvraag. Uiteindelijk kregen we enkel van de zieke Sammy Roelant en Gudrun Platevoet geen respons. Zes andere politici zijn ware meesters in ontwijkende en filosofische antwoorden.

Renaat Landuyt stelt fijntjes dat het “de vrijheid van de burgemeester” is om bij een stadsderby voor Brugge te kiezen. Ook Annick Lambrecht zegt, ondanks de Clubfans in haar familie,”supporter van Brugge” te zijn. Dirk De fauw kan zowel bij Club als Cercle mateloos genieten van “wedstrijden met grinta”. Alexander De Vos is melodramatisch: “Het is als kiezen tussen je kinderen.” Hilde Decleer en Charlotte Storme supporteren voor “de ploeg die het best voetbalt” tijdens de match.

Vijf dames geven ruiterlijk toe dat (Brugs) voetbal niet hun ding is: Noelia Sanchez, Martine Matthys, Martine Bruggeman, Néedra Soltani en Ingrid Vandamme. Sanne Doms voetbalt liever zelf.

Excommunicatie

Vroeger hoorden CD&V’ers Cercletrutten te zijn, op straffe van excommunicatie door de Frères, stichters van Groen-Zwart. Het communiezieltje van Boudewijn Laloo, Paul Jonckheere en Wim Demuyt blijft daarom groen kleuren.

Maar de tijden zijn veranderd, want enkele christen-democraten biechten nu hun blauw-zwarte zonden op. Onder hen schepen Franky Demon, Minou Esquenet, Pieter Maréchal en Georgina Denolf.

Ondanks het groen-zwarte hart van lijsttrekker Pol Van Den Driessche en ex-Cercletrainer Eric Lagrou dragen N-VA’ers als Paul Desender, Geert Van Tieghem en Patrick Daels een blauw-zwarte sjerp.

Er is wel nog één zekerheid in het Brugse voetballeven: de meeste socialisten zijn Clubzotten, onder wie André Van Nieuwkerke, Sandra Wintein, Pablo Annys en Philip Pierins.

“Ik ben Clubsupporter, maar mijn man is fan van Cercle. Uit respect ga ik nooit naar de derby” Dolores David

Maar niet alle liberalen zijn blauw op voetbalgebied: Jean-Marie De Plancke, Severine Maes en Jasper Pillen steunen Cercle, terwijl lijsttrekster Mercedes Van Volcem voor Club is. Het Vlaams Belang is intern verdeeld: Arnold Bruynooghe is pro Cercle, Yves Buysse voor Club.

De politiek groene Marleen Ryelandt hoopt dat het blauwe Club wint.

Niet naar de derby

De opmerkelijkste uitspraak komt van sportschepen Dolores David. Zij gaat zaterdag niet naar de derby kijken. De reden? “Ik ben Clubsupporter en ga al van jongs af naar de matchen van Blauw-Zwart. Maar mijn man Johan Derre is van thuis uit Cerclefan. Zijn ouders baatten vroeger café Het Nieuw Gemeentehuis in Assebroek uit, het stamcafé van d’Echte. Ik heb vrienden die fan zijn van Club en anderen van Cercle. Uit respect voor hen ga ik nooit naar de derby’s.”

Opvallend is wel dat nogal wat Cerclefans voorspellen dat Club de derby zal winnen of bidden voor een gelijkspel. Wim Demuyt (5-1) vreest een afgang. Enkel Eric Lagrou (1-2) en Sabine Helleputte (0-1) geloven in een groen-zwarte overwinning. De blauw-zwarte politici trekken vol vertrouwen naar het Jan Breydelstadion en twijfelen niet aan de overwinning van hun favoriete ploeg.

De pronostieken met de hoogste scores? André Van Nieuwkerke (5-0), Pablo Annys, Pascal Ennaert, Mercedes van Volcem en Paul Desender (4-1), Sandra Wintein, Marleen Ryelandt en Pieter Maréchal (3-0).