Brugse gemeenteraad buigt zich over de haalbaarheid van een fietsbrug aan de Zandstraat

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op de Brugse gemeenteraad van 27 april 2020 wordt het dossier behandeld betreffende de haalbaarheidsstudie voor een fietsbrug aan de Zandstraat ter hoogte van de Expresweg N31. Wordt die eindelijk gerealiseerd? Het laatste woord is aan Vlaanderen, maar oppositiepartij Groen steunt in elk geval dit project.

Na jarenlang actievoeren door het Bloemendaele Comité, Werkgroep Expresweg Veiliger, de mensen van de Basisgroepen van Sint-Andries, de Brugse Fietsersbond en Groen vzw is dit een belangrijke nieuwe stap in het herstellen van de historische verbinding tussen Brugge, Sint-Andries, Varsenare, Jabbeke en Oudenburg.

“Een gecombineerde voetgangers- en fietserstunnel zoals aan de Witte Molenstraat was misschien nog iets gebruiksvriendelijker, ze lag ooit klaar om aan te besteden, maar een fietsersbrug is absoluut een enorme meerwaarde op dit traject”, zegt Andries Neirynck van het Bloemendaelecomité..

Volgens stadsgids Jo Berten is de Zandstraat niet alleen de oudste Heirweg van Brugge en omstreken maar ook de oudste weg op het raakvlak tussen de polders en de zandstreek. Dee archeologische dienst is er naar genoemd en de archeologische vondsten op deze corridor zijn niet te tellen. “Deze drukke fietsdoorsteek werd samen met de aanleg van de tunnel van de Gistelsesteenweg afgesloten medio jaren ’80, een misser van jewelste”, meent Andries Neirynck.

Fietscorridor

Deze fietscorridor heeft voplgens de Werkgroep Expresweg Veiliger enorm veel potentieel, gezien die gelegen is op de as Brugge-Sint-Andries-Varsenare-Jabbeke-Oudenburg en met maar liefst zes scholen in de nabijheid. Bij de opmaak van het RUP Gistelsesteenweg Noord werd op aangeven van deze werkgroep de fietsdoorsteek opnieuw ingetekend. De Zandstraat werd onlangs opgenomen als bovenlokaal fietsroutenetwerk. Bovendien ziet de gemeente Jabbeke naar verluidt enorm veel potentieel in het herstel van deze fietscorridor.

“We duimen alvast mee, samen met talloze Sint-Andriesenaars. Voor de tweede keer in 25 jaar krijgen we als Bruggeling deze kans, een kans die we in 2020 niet mogen laten liggen”, zegt Andries Neirynck, gemeenteraadslid voor Groen en woordvoerder van het Bloemendaele Comité.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.