Brugse gaf mee vorm aan uniek Zandsculpturenfestival: “Hobby werd een passie en een boeiende job”

© LC
© LC
Paul Bruneel

Tot 12 september kan je je in Middelkerke vergapen aan zo’n 30 zandsculpturen. De kunstwerken zijn gemaakt door 23 kunstenaars van over de hele wereld. Een daarvan is Hanneke Supply (40). De Brugse is de enige West-Vlaamse die meehielp aan de realisatie ervan.

“Ik ben momenteel tot 5 juli in Duitsland, alweer voor een ander project”, liet Hanneke Supply ons weten toen we haar contacteerden voor een gesprek. Ook voor haar begint het allemaal opnieuw op gang te komen na de coronacrisis, want na Duitsland volgt alweer een ander land waar ze met collega-kunstenaars aan de slag gaat. Het wereldje van kunstenaars die zandsculpturen maken, is heel klein. “Over de hele wereld zijn er maar een paar honderd mensen die er echt hun beroep hebben van gemaakt en ik prijs me gelukkig dat ik daarbij hoor” zegt ze. “Het is een boeiende job met heel wat afwisseling en ik krijg de kans om door mijn werk ook een deel van de wereld te zien.”

In Australië en VS

Alle landen opsommen waar Hanneke al aan de slag was als zandsculpturenkunstenaar zou ons te ver leiden, maar heel wat plaatsen spreken tot de verbeelding. Zo staan China, Thailand, Singapore, de Verenigde Staten en Australië op haar palmares, samen met heel wat Europese bestemmingen. Niettegenstaande haar jonge leeftijd (40) is Hanneke al de helft van haar leven bezig met zand en sculpturen.

“Ik leerde de zandsculpturen kennen toen het evenement plaatsvond in Zeebrugge, ik was toen 20 jaar en kon er aan de slag als jobstudent. Ik voelde me onmiddellijk aangetrokken tot de sculpturen en kreeg de gelegenheid om hier en daar wat mee te helpen. Het werd een hobby, die uitmondde in een passie en nu mijn job is geworden”, geeft ze mee.

Ik krijg de kans om door mijn werk ook een deel van de wereld te zien

Hanneke heeft er al een hele loopbaan opzitten. Ter gelegenheid van 100 jaar tramstation in De Haan bouwde ze samen met een collega, op een dag tijd een miniatuur van het tramstationnetje in zand en zette prachtige sculpturen neer op diverse andere plaatsen.

Wedstrijd ijshouwen

Begin dit jaar was ze ook te zien on het Nederlandse SBS6-programma ‘Ijsmeesters, een koud kunstje’, een ijsbeeldhouwwedstrijd op TV. Haar passie voor zandsculpturen bracht haar naar Nederland, maar ze vond er de liefde van haar leven en is er blijven hangen. “Ik heb er mijn man leren kennen, ook iemand die zandsculpturen maakt, en we zijn ondertussen gehuwd en we hebben ons gehuisvest in Rotterdam” zegt Hanneke.

FC De Kampioenen

Peter Monbailleu van Shakalaka!, organisator van het Zandsculpturenfestival in Middelkerke was blij met de aanwezigheid van Hanneke in Middelkerke. “Weet je, heel weinig kunstenaars die hier aan de slag waren bij de opbouw hadden al gehoord van FC De Kampioenen. We hadden vooral wel filmpjes en strips van FC De Kampioenen doorgestuurd om hen de figuren en hun karakter te leren kennen, maar er waren toch nog veel vragen hoor en Hanneke was de ideale persoon om hierop een antwoord te geven” lacht hij.

Hanneke zelf kende wel FC De Kampioenen van vroeger, maar was zelf niet meer zo goed mee met de verhalenlijn, maar hielp haar collega’s verder waar het kon. Het Zandsculpturenfestival is meer dan enkele sculpturen op elkaar geplakt, het is een verhalenparcours geworden met daartussen ook het werk van Hanneke Supply. (PB)

Het zandsculpturenfestival Middelkerke loopt van 1 juli tot 12 september en de toegangsprijs bedraagt 12,50 euro. Meer info op www.zandsculpturenfestival.com . Meer over Hanneke Supply is te vinden op www.hannekesupply.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier