Brugse FoodWin ambassadeurs verspillen 65 procent minder voedsel

Nancy Verrees, Karine De Batselier, Loick Bekaert en Minou Esquenet zijn erg blij met de resultaten van de campagne tegen voedselverspilling.© Davy Coghe
Nancy Verrees, Karine De Batselier, Loick Bekaert en Minou Esquenet zijn erg blij met de resultaten van de campagne tegen voedselverspilling.© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De vijftig FoodWin ambassadeurs die vorig jaar van Stad Brugge mochten deelnemen aan een opleiding om minder voedsel te verspillen, kunnen opmerkelijke resultaten voorleggen. “Dankzij de concrete tips werd hun voedselverspilling, sinds de nulmeting, verminderd met maar liefst 65 procent”, zegt schepen van Milieu Minou Esquenet.

Vorig jaar in maart lanceerde het Brugse stadsbestuur het project Food Winners Brugge. Het opzet was en is om stil te staan bij de problematiek van voedselverspilling. De eerste fase, de opleiding van de ambassadeurs voor de campagne, is intussen afgelopen. Honderdvijftig mensen waren geïnteresseerd om FoodWin ambassadeur te worden en daaruit werden er vijftig geselecteerd op basis van motivatie, representativiteit en diversiteit.

Beter dan verhoopt

“In september 2020 startten vijftig enthousiaste ambassadeurs, waarvan veertig intussen de opleiding hebben voltooid. Door corona vond de opleiding grotendeels digitaal plaats”, zegt schepen van Milieu Minou Esquenent (CD&V). “In totaal waren 116 personen betrokken in alle huishoudens.”

Er werd een nulmeting uitgevoerd en daaruit werd geconstateerd dat de ambassadeurs jaarlijks gemiddeld 29 kilogram voedsel verspillen per persoon, wat al behoorlijk ver onder het Vlaamse gemiddelde van 37 kilogram ligt. “Doelstelling was om de voedselverspilling bij hen terug te dringen met 30 procent, wat overeenkomst met in totaal ongeveer 1.320 kilogram per jaar”, stelt schepen Esquenent.

“Maar ze deden véél beter dan verhoopt want dankzij de opleiding met veel concrete tips verspilden ze maar liefst 65 procent minder voedsel! De vermindering aan CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat, is gelijk aan 6.344 per kilogram per jaar per huishouden. Het is uiteraard ook budgettair interessant want zo bespaart ieder huishouden gemiddeld 212 euro per jaar.”

Concrete tips

De opleidingen om voedselverspilling tegen te gaan, werd gegeven door Loick Bekaert, een man met ervaring in de voedingssector die eerder nog bij een brouwerij werkte waar hij met plezier de overschotten hielp beperken.

“Belangrijke zaken die aan bod komen in de opleiding zijn onder meer het correct gebruik van een koelkast, rekening houdend met de diverse temperatuurzones – zo kan zuivel best bovenaan bewaard worden waar het iets warmer is en vers vlees en vis in de koelste zone onderaan. We leren ook efficiënt maaltijden plannen en inkopen doen. Net als koken met restjes”, vertelt Loick Bekaert.

Nieuwe campagne

Nancy Verrees was een van de deelnemers aan het traject. “Ik ben al langere tijd erg milieubewust maar via deze opleiding heb ook ik toch nog bijgeleerd, onder meer over het correct gebruik van de koelkast en het interpreteren van houdbaarheidsdata van producten”, vertelt Nancy. Net als alle andere ambassadeurs die de opleiding volgden krijgt zij als geschenkje van de Stad de restjeskookboeken van Vlaco.

“Dit jaar gaat de campagne opnieuw van start op 18 april en dan is de doelstelling om 500 huishoudens te bereiken. Volgend jaar mikken we dan op liefst 5.000 gezinnen”, zegt schepen Esquenet. “Ik roep hierbij graag alle Bruggelingen op om een kijkje te nemen op www.foodwinnersbrugge.be om zo te leren hoe je voedselverspilling kan verminderen en geld kan besparen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier