Brugse foodie Ellen Charlotte Marie :”Het moederschap heeft mij overtuigd om gezonder te eten”

Stefan Vankerkhoven

Hoe vegan is Brugge? KW/Brugsch Handelsblad onderzocht waar veganisten terecht kunnen in de Breydelstad. Het is nog wachten op een Brugse vegan sterrenchef. Maar er is wel vegan foody Ellen Charlotte Marie (39) met meer dan 147.000 volgers op Instagram en meer dan 4.000 ‘fans’ op Facebook. Zij getuigt openhartig over voeding en gezondheidskwaaltjes.

Ben je zelf vegetariër of vegan?

Ellen Charlotte Marie: “Sinds mijn twaalfde heb ik vaak last van migraineaanvallen. Door bewuster te eten (onder andere het schrappen van ‘vette’ voedingsmiddelen en leverbelastende producten) heb ik die aanvallen kunnen terugdringen. Ik voel mij sindsdien ook fitter en frisser en ik slaap beter ‘s nachts. Het moederschap heeft me ook nog meer overtuigd om gezonder te eten. Hoe minder vlees en vis je eet, hoe minder je er ook zin in hebt. Er zijn genoeg alternatieven om een gezonde en lekkere maaltijd op je bord te toveren. Ook voedingswaren waarin geraffineerde suikers zitten, staan sinds jaren niet meer op mijn menu. En ik probeer ook altijd glutenvrij te eten. Ik noem me zelf 95 procent veganistisch. Ik eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Eieren heb ik voorlopig nog niet uit mijn bord geweerd. Die krijg ik van de kippen van mijn buren.”

Waarom twee kookboeken over plantaardige voeding ? Is dat het spreekwoordelijk ‘gat in de markt’?

Ellen Charlotte Marie: “‘Vegan’ mag dan wel in opmars zijn, er zijn genoeg gezondheidsredenen om te kiezen voor plantaardige voeding. Door veganistisch te eten kun je je bloeddruk en cholesterolgehalte lager houden zodat je het risico op hart- en vaatziekten reduceert. Plantaardige voeding verteert gemakkelijker dan dierlijke, waardoor je spijsverteringsstelsel minder hard moet werken. Een betere verbranding zorgt ervoor dat je minder vet opslaat, dus heb je ook minder kans op zwaarlijvigheid. Ik ben blij dat ik enkele jaren geleden gekozen heb om boeken met plantaardige gerechten te maken. Ik ben zeker geen pionier, maar door mijn socialemediakanalen kan ik wel de positieve effecten van veganisme wereldwijd uitdragen.”

Nog nieuwe plannen ?

Ellen Charlotte Marie: “Ja, elke dag! Ik sta bijna elke dag in de keuken om nieuwe gerechten te bedenken of om nieuwe combinaties uit te proberen. Daarnaast fotografeer ik ook heel vaak gerechten voor diverse binnen- en buitenlandse opdrachtgevers. Momenteel ben ik ook al bezig aan een derde boek dat normaal in de loop van 2019 zal verschijnen en wellicht krijgt dit nieuwe boek ook meteen een Engelse vertaling, want ik heb op Instagram heel wat volgers uit Australië, Amerika en Engeland. Elke week krijg ik meermaals de vraag of mijn boeken ook in het Engels beschikbaar zijn. Voorlopig nog niet, dus verwijs ik de mensen door naar mijn app ‘Effortlessly Healthy’ (zowel in de App Store als op Google Play) die zowel Nederlandstalig als Engelstalig is. Daar staan nu al meer dan honderd recepten op en die vul ik regelmatig aan met nieuwe creaties. In tegenstelling tot wat mijn naam Ellen Charlotte Marie doet vermoeden (dat zijn drie geen personen, maar mijn drie voornamen! 🙂 heb ik zowel voor mijn app als voor mijn boeken alles in mijn eentje gedaan: het concept, de recepten, de fotografie en de styling.”

Is het moeilijk om smaakvolle, plantaardige gerechten te bereiden ? vergt het veel creativiteit ?

Ellen Charlotte Marie: “De vegan keuken is zo verrassend, divers en lekker! Het zijn niet enkele saaie slaatjes die op mijn bord belanden, veelal tref je er alle kleuren van de regenboog aan. Er zijn genoeg levensmiddelen die vlees en vis kunnen vervangen en die bovendien gezonder zijn. Maak er geen staatszaak van als het niet lukt om volledig over te schakelen op een plantaardig eetpatroon. Heb je zin in een gekookt eitje, een stukje kaas of een lapje vlees? Eet het dan, maar kies dan wel voor kleine(re) porties en opteer voor duurzame, onbewerkte producten.”

Vergt het veel overtuiging om je eigen kinderen plantaardige gerechten te laten eten ? Er zijn wel opvallend veel zoete desserts en ontbijten in je boeken…

Ellen Charlotte Marie: “Mijn kinderen catalogeer ik onder de groep ‘moeilijkere eters’. Alles wat ik hen met veel liefde voorschotel, eten ze niet altijd met dezelfde liefde op. Het is niet omdat de mama een enthousiaste foodie is, dat de kinderen automatisch volgen… Het is een lastige opvoedingstaak om ze ‘gezond’ te laten eten en ik denk dat vele mama’s en papa’s met hetzelfde probleem kampen. Ik maak ze wel attent op het verschil tussen gezonde en ongezonde voeding en ik merk wel dat dit nu al vruchten begint af te werpen als we samen boodschappen doen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ze later de juiste keuzes zullen maken als het op gezonde en duurzame voeding aankomt.”

Is er groot publiek voor vegan kookboeken? Hoeveel exemplaren van je boeken zijn er al verkocht ?

Ellen Charlotte Marie: “Dat denk ik wel. Bewust en gezond eten is voor iedereen belangrijk en plantaardig koken wint steeds meer en meer aan belang. Als je hoort en ziet hoe ons voedsel soms versjachert wordt (denk aan de recente voedselschandalen en de wantoestanden in slachterijen), dan begrijp ik heel goed dat mensen steeds vaker overschakelen naar een ander voedingspatroon waarin dierlijke producten niet meer voorkomen. Niemand wil toch zijn lichaam vrijwillig volproppen met dubieus voedsel? Je hebt maar één lichaam, koester het en draag er veel zorg voor. En zonder hol te willen klinken, moeten we ook eens denken aan de toekomst van onze planeet. Vegan kookboeken zijn mede daardoor in opmars. Mijn plantaardige recepten bieden alvast haalbare inspiratie voor elke dag. Ik krijg veel positieve respons op mijn gerechten in mijn boeken. Over precieze verkoopcijfers beschik ik niet, maar mijn eerste boek kreeg alvast drie herdrukken en is ook in Nederland te koop.”

Wanneer staat eerste vegan sterrenchef op ? opvallend is dat tot nu toe sterrenchefs hiervoor niet veel aandacht hebben. Wat is denk je, de reden ?

Ellen Charlotte Marie: “Een sterrenchef moet nu eenmaal zijn zaak rendabel zien te houden. Ik twijfel er niet aan dat een sterrenchef een sublieme plantaardige topmenu kan creëren, maar het grote publiek wil nog altijd graag dat stukje vlees of vis op zijn bord zien liggen. Veel mensen denken nog altijd dat ze niet voldoende hebben gegeten als hun maaltijd vlees of vis ontbeert, al merk ik de laatste jaren een kentering bij jonge mensen. We zouden deze vraag over tien jaar nog eens moeten stellen. Misschien heeft een kok(kin) tegen dan al een eerste Michelinster beet?”

Meer over veganisme in Brugge in KW/Brugsch Handelsblad deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier