Brugse ex-Miss België Romanie Schotte moet niks betalen voor ‘lachend kakske’

Redactie KW

Gewezen Miss België Romanie Schotte uit Brugge moet geen cent betalen voor het ‘lachend kakske’ dat ze op Instagram als reactie gaf op een foto van haar met een zwarte man op de achtergrond. De man eiste 20.000 euro schadevergoeding, maar volgens de Brugse rechtbank is die eis ongegrond.

Enkele maanden voor haar verkiezing tot Miss België begin januari 2017 plaatste Romanie Schotte een selfie in de bus op haar Instagram-account. In één van de reacties op de foto schreef iemand “that nigga”, verwijzend naar de zwarte man in de achtergrond. Als reactie hierop plaatste Schotte de woorden “I know”, gevolgd door de “poop emoji” alias “lachend kakske”.

De Brugse schone werd prompt beschuldigd van racisme en de zwarte man trok in juni naar de rechtbank, waar hij een schadevergoeding eiste van 20.000 euro. “Sinds die racistische reactie wordt hij herkend op straat en uitgelachen door zijn vrienden”, stelde zijn advocaat, die meende dat de foto ook een schending inhield van de portretrechten van zijn cliënt.

Geen gelijkenis

De advocaat van Schotte noemde de reactie een stom jeugdcommentaar. “Ze had niet de minste racistische bedoeling”, klonk het. Nog volgens de raadsman is de eiser niet de man op de gewraakte foto. En de rechter heeft hem daarin nu gelijk gegeven. “Eiser heeft zich niet in persoon aangeboden op de zitting waarop de zaak werd behandeld en de rechtbank beschikt ter identificatie van eiser slechts over twee foto’s. De rechtbank ziet geen gelijkenis tussen de man op de foto die op de bus werd genomen en de foto in het dossier. Laatstgenoemde foto toont een man die er ogenschijnlijk jonger uitziet.”

De rechter veroordeelde de man tot het betalen van 1.200 euro gerechtskosten aan Romanie Schotte. De advocaat van Schotte wou verder niet reageren.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier