Brugse dansschool Dancelot pakt uit met eigen tv voor live danslessen tijdens coronacrisis

Een groep leerlingen van Dancelot danst veilig in de Steenkaai. (foto Michel Deveen)
Stefan Vankerkhoven

De coronacrisis teistert ook het verenigingsleven. Dansschool Dancelot in Brugge gaat er creatief mee om, met live danslessen via Dancelot TV.

“We waren toch echt wel in shock, toen we in maart in lockdown gingen en onze danslessen noodgedwongen moesten staken”, zegt Charlotte Vander Zande (41), die in 2007 haar eigen dansschool Dancelot in de Steenkaai oprichtte.

Na haar lerarenopleiding in het Sint-Andreasinstituut volgde Charlotte dans en danspedagogie aan de Hogeschool Dans in Lier. Ze nam deel aan enkele dansprojecten en gaf één jaar les bij Tamara Jackson, alvorens Dancelot boven de doopvont te houden.

“Voor onze 400 leerlingen en tien docenten was het eventjes schrikken.”

Charlotte Vander Zande. (Foto Michel Deveen)
Charlotte Vander Zande. (Foto Michel Deveen)

“We hebben niet gewacht op de maatregelen van de talmende regering en hebben daags voor de lockdown onze repetities gestaakt”, vult Michel Deveen (43), echtgenoot van Charlotte en artistiek directeur aan. “Aanvankelijk dachten we dat we na de paasvakantie onze danslessen zouden kunnen heropstarten. De tweejaarlijkse voorstelling Fabriek Magique in de stadsschouwburg, waaraan alle leerlingen deelnemen, stond hoog op onze agenda ingeschreven.”

strijd tegen virus

“Het gekke is dat die voorstelling, die nu verdaagd is tot in juni 2021, gaat over de strijd tegen een virus dat een magische speelgoedfabriek teistert en al het speelgoed kapot maakt. De realiteit heeft ons ingehaald”, zucht Michel Deveen. Niet alleen dat project werd verdaagd, ook de deelname van Dancelot aan een internationale danswedstrijd in Tarragona werd geschrapt.

Brugse dansschool Dancelot pakt uit met eigen tv voor live danslessen tijdens coronacrisis

Charlotte en Michel bleven niet bij de pakken zitten. “We hebben Dancelot TV opgericht. De lessen van onze dansleerkrachten werden gefilmd, zodat de leerlingen via een link op onze website thuis konden repeteren. Door de enorme respons van de leerlingen sterkte dit ons team, we werden tijdens de lockdown een hechtere community. Een mama van een van de jonge dansers, die kinderpsychiater is, wees ons op het groot belang van een goede structuur: op vaste tijdstippen kunnen blijven dansen, op een moment dat iedereen in zijn kot moest blijven, is heilzaam. Zeker als de huisgenoten mogen mee dansen.”

“Toen bleek dat de coronacrisis veel langer zou duren, zijn we overgeschakeld naar live televisie. We hebben een van onze danszalen omgebouwd tot een professionele studio. Via zoom geven wij live danslessen, waarbij de lerares met elke leerling afzonderlijk kan communiceren en bewegingen kan corrigeren. Na de paasvakantie hebben we op die manier drie à zes lessen per dag live verzorgd. Het vergde een enorme aanpassing voor onze docenten en leerlingen, maar de formule kende succes. Een van onze volwassen dansers, Deborah, is tandarts. Vanuit haar praktijk in het ziekenhuis danste ze mee!”

In openlucht

Als afsluiter van het voorbije schooljaar hield Dancelot, na ruggespraak met de buren in de Steenkaai, een opendeurdag en laatste lesweek in open lucht. “We hebben nadars gehuurd bij de stad en met krijt markeringen gemaakt op straat, zodat alle leerlingen op veilige afstand konden dansen”, verduidelijkt Michel Deveen. Hij hoopt tijdens de twee zomerkampen eind augustus, voor -12-jarigen, ook bij goed weer de Steenkaai te kunnen gebruiken voor bubbels van 50 jonge dansers.

En hoe zien Charlotte en Michel het nieuwe schooljaar tegemoet? Michel: “We hebben een schakelplan opgesteld en zullen, zoals de overheid, met kleurcodes werken. Groen, als alles oké is. Geel, zoals de huidige situatie voorschrijft. Dat betekent met mondmaskers in beperkte groepen repeteren, aparte in- en uitgangen, geen gebruik van de kleedkamers en de ontmoetingsruimte. Oranje houdt in dat we onze groepen van 16 à 18 dansers in twee zullen splitsen. De helft kan dan de danslessen in de zaal bijwonen, de andere helft thuis de les via onze live tv volgen. Afwisselend en zeker voor de dansers die zich onveilig voelen in deze coronaperiode.”

“Code rood betekent dat alle lessen via live tv gegeven worden. Laat ons hopen dat het zo ver niet komt, maar we zijn voorbereid. We hebben geïnvesteerd in professioneel apparatuur, zodat er live vanuit onze twee danszalen kan uitgezonden worden.”

Toonmoment

“In september is er, normaal gezien, een toonmoment voor ons opleidingstraject. Drie groepen met jonge dansers die de ambitie koesteren om hoger dansonderwijs te volgen, tonen hun creaties. In het allerslechtste geval zullen ze dat enkel in aanwezigheid van hun ouders mogen doen, maar wordt ook dit live uitgezonden. We hebben uit deze crisis geleerd dat onze Dancelot live TV een extra troef is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier