Brugse caféuitbaters voeren zondag actie tegen het vroege sluitingsuur en het gebrek aan compensatie

Jordi Bamps, uitbater van het metalcafé Walhalla, organiseert zondag een kruistocht voor de cafés. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Enkele caféuitbaters uit Brugge organiseren zondagnamiddag een protestactie tegen het vroege sluitingsuur en het uitblijven van financiële steun. Ze plannen een kruistocht richting Astridpark, waar ze een kerkhof zullen maken. “Elk kruisje zal een café voorstellen die zal verdwijnen”, zegt cafébaas Jordi Bamps.

Kruisjes voor de cafés. Zo heet de Facebookgroep, die intussen meer dan 430 leden telt. Daarin groeperen caféuitbaters en hun stamgasten zich, waarbij ze een grote protestactie voorbereiden. “Een kruistocht”, legt Jordi Bamps, uitbater van het metalcafé Walhalla. “Zondag om 14 uur starten we op de Burg in Brugge en samen zullen we -coronaveilig – naar het Astridpark stappen, waar we kruisjes zullen planten. Dat kerkhof zal symbool staan voor alle cafés die binnen de kortste keren zullen verdwijnen.”

Gigantische ramp

Met hun actie willen de caféuitbaters protesteren tegen de nieuwe regels. “De verplichte sluiting om 23 uur, maar ook het uitblijven van een compensatie voor de uitbaters. Voor mij is het een gigantische ramp. In een normale week open ik om 20 uur en komen de mensen pas toe om 23 uur… Mijn café is een van de cafés die het langst openblijft. Mijn klanten gaan eerst iets eten en drinken en zakken daarna af naar Walhalla. Voor oudemensencafés, die al om 10 uur hun deuren openen, is het allicht geen probleem. Maar voor ons is dit een catastrofe. Wat me helemaal kwaad maakt, zijn de opmerkingen of we nog wel horeca met kleine omzetten nodig hebben… Hoe ik nu het hoofd boven water hou? Door mijn klanten, die zijn blijven komen. Metalheads zijn heel loyale mensen.”

Meer informatie over de actie van zondag vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier