https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugse burgemeester wil Vlaams geld voor de kust

© belga
Paul Cobbaert
Paul Cobbaert journalist

Dirk De fauw (CD&V) wil dat Toerisme Vlaanderen de promotie van de kust coördineert en financiert. “Ik zou het niet verstandig vinden mochten de tien gemeenten afzonderlijk promotie voeren”, zegt hij. De vraag komt maandag aan bod op het kustoverleg, waar ook bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) van de partij zal zijn.

De kustburgemeesters komen op maandag 11 mei opnieuw samen in het Provinciehuis Boeverbos. Dirk De fauw (CD&V), de burgemeester van Brugge en de voorzitter van dat overleg, hoopt dat het relanceplan voor de kust gefinaliseerd kan worden.

Promotie in buitenland

De fauw wil een breed plan, met grote vrijheid voor de gemeenten om daaraan invulling te geven. Hij wil wel eenzelfde timing voor commerciële uitbatingen en plaatsing van strandcabines. Ook mobiliteit en openbare toiletten worden besproken.

Om 17 uur krijgen de burgemeesters het gezelschap van Vlaams Toerismeminister Zuhal Demir (N-VA). De kust wil namelijk Vlaamse steun voor promotie in binnen- en buitenland. “Ik zou het niet verstandig vinden, mochten de tien gemeenten afzonderlijk promotie voeren”, verklaart De fauw. “Daarom die vergadering met de minister: het zou goed zijn, mocht Toerisme Vlaanderen dat coördineren. En liefst ook mee financieren, uiteraard.”

Géén discriminatie

Hij ziet drie fasen in het relanceplan. De tweedeverblijvers zouden op maandag 18 mei weer welkom zijn, vervolgens de dagjestoeristen en het verblijfstoerisme in het begin van juni, en daarna de heropening van de horeca. “Dat is het idee vandaag”, benadrukt De fauw. “Ik hóóp dat de horeca weer open mag op maandag 8 juni. Wij zijn alvast klaar in Brugge.”

Dat de tweedeverblijvers voorrang krijgen, botst op veel kritiek. De fauw benadrukt dat van discriminatie geen sprake is. “Waarom die volgorde? Omdat de tweedeverblijvers hier een eigendom hebben. Dat betekent dat zij zelf hun potje kunnen koken en hier kunnen overnachten. De dagjestoeristen kunnen dat niet doen. Dat is dus een praktische maatregel. Bovendien kunnen die mensen al wekenlang niet genieten van hun eigendom. Nu goed: ik hoop dat in de tweede fase, begin juni, ook de dagjestoeristen weer welkom zijn, snel gevolgd door de heropstart van de horeca.”

Ruim strand van Zeebrugge

De fauw ziet trouwens extra mogelijkheden voor Zeebrugge in de relance. “Het strand van Zeebrugge is heel ruim. De berekening is gemaakt: zelfs als er rekening gehouden wordt met de anderhalve meter, zouden er vijftigduizend mensen op het strand kunnen. Je moet weten dat er vroeger op topdagen negenduizend mensen naar Zeebrugge kwamen. Wij kunnen dus een oplossing zijn voor de overvolle stranden in onze buurgemeenten. Dat kan Zeebrugge alleen maar ten goede komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.