Brugse burgemeester wil meer niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opvangen

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse burgemeester Dirk De fauw roept na het menselijk drama in een overvol vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos de federale regering op om meer niet-begeleide minderjarige vluchtelingen toe te laten tot ons grondgebied. “Dat is onze morele plicht, in Brugge zijn we in elk geval bereid die kinderen op te vangen, er is hier voldoende plaats voor extra vluchtelingen.”

Eerder al kaartte het Brugs stadsbestuur de problematiek van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen bij de federale overheid aan. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) herhaalt zijn oproep naar aanleiding van de brand die deze week een vluchtelingenkamp op het Grieske eiland Lesbos verwoestte.

Morele plicht

“Het is onze morele plicht om om die kinderen te helpen”, zegt Dirk De fauw. “Ik vernam dat er in die kampen weeskinderen van 10 à 12 jaar zitten. Tal van hulporganisaties noemen de toestand schandalig en roepen de Europese lidstaten op om actie te ondernemen. Ons land mag niet achterblijven en moet iets doen aan die mensonwaardige situatie. Er is momenteel voldoende opvangcapaciteit in ons land, maar de beslissing ligt bij de federale regering. Die moet het licht op groen zetten, zodat die kinderen toegelaten worden tot ons grondgebied. Wist je dat er momenteel amper 18 niet-begeleide, minderjarige vluchtelingen in ons land opgevangen worden?”

Voldoende plaats

“In Brugge alleen al is er momenteel genoeg plaats voor extra vluchtelingen. De lokale opvanginitiatieven van het OCMW hebben een capaciteit voor 96 personen en zijn absoluut niet volzet. Hetzelfde geldt voor de militaire kazerne in Sijsele, die dienst doet als vluchtelingenkamp en nog tientallen vrije plaatsen heeft.”

“Ik heb eerder deze week een bezoek gebracht aan de Refuge in Brugge, een gesloten centrum waar niet erkende vluchtelingen wachten op hun repatriëring. Daar is plaats voor 118 mensen, er zitten er amper 26. De damesafdeling is zo goed als leeg. Het is misschien niet ideaal om daar minderjarige vluchtelingen te herbergen. Maar als je in de winter moet kiezen tussen een warm bed in een Brugse Refuge en een ijskoude tent in een overvol Grieks vluchtelingenkamp is de keuze snel gemaakt. Hoog tijd dat de federale regering in actie schiet”, aldus Dirk De fauw, die uiteraard ook pleit voor een deftige begeleiding van die kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier