Brugse Brigitte Balfoort schrijft boek over Koningin: “Mathilde heeft van Koning Filip een echte mens gemaakt”

Brigitte Balfoort heeft een nieuw boek over Koningin Mathilde geschreven, die is tien jaar op de troon en wordt 50 jaar oud. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Ik heb pijnpunten gezocht, maar niks gevonden. Koningin Mathilde is een sterke vrouw, die zelfs haar man Koning Filip zo ver kreeg dat hij openlijk durft te praten over zijn psychische kwetsbaarheid”, zegt Brigitte Balfoort. Deze Brugse royaltywatcher schreef mee een nieuw boek over de Belgische vorstin. In 2023 zit Koningin Mathilde tien jaar op de troon en wordt ze 50 jaar oud.

“Koningin Fabiola was ook een sterke vrouw, maar ze stond achter Koning Boudewijn. Mathilde staat naast Filip”, benadrukt auteur Brigitte Balfoort, die samen met Joëlle Vanden Houden voor uitgeverij Houtekiet het boek ‘Mathilde 50. Tien jaar Koningin’ schreef.

Psychisch kwetsbaar

Deze gewezen Brugse journaliste volgt de monarchie al decennia op de voet en werkte van 2000 tot 2016 voor het programma Royalty op VTM en geeft nu nog altijd causerieën over ons koningshuis.

“In al die jaren heb ik een uitgebreid netwerk uitgebouwd. Off camera vertrouwde de koninklijke entourage mij allerlei weetjes toe die ik kon gebruiken voor mijn tweede boek over Koning Mathilde. Tien jaar geleden, toen zij de troon besteeg, heb ik al een boek over haar jeugd en periode als prinses geschreven.”

Psychisch kwetsbaar

Nu maken Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden, de gewezen producer van Royalty, samen de balans op van tien jaar op de troon. “We proberen te achterhalen wie Koningin Mathilde echt is. Welnu, Koning Filip zou nooit de vorst geworden zijn die hij nu is, zonder de steun van zijn gemalin.”

“Zij heeft van hem een echte mens gemaakt, die uitkomt voor zijn gevoelens. Welke andere koning in de hele wereld durft openlijk te zeggen dat hij psychisch kwetsbaar is? Zijn ouders leven nog en Koning Filip erkent dat hij een heel moeilijke jeugd gehad heeft. Het kasteel van Belvedère, waar Filip opgroeide in afwezigheid van zijn ouders, mag gerust bestempeld worden als het meest kille kasteel van ons land.”

Professional

“In al die jaren heb ik Koningin Mathilde nog nooit betrapt op een foutje. Toen zij koningin werd, belde Mario Danneels, de man die het bestaan van Delphine als onwettige dochter van Koning Albert II onthulde, mij op. Hij zei : Brigitte, het is nu aan jou om een schandaal bij ons huidig vorstenpaar te ontdekken. Welnu, ik heb Koningin Mathilde helemaal nog niet kunnen betrappen op een fout vriendje of zelfs een glas teveel.”

Mathilde en Filip willen betrokken ouders zijn, in tegenstelling tot de ouders van de Koning

“Koningin Mathilde is niet alleen een op en top professional die altijd weet hoe ze zich moet gedragen, ze is tegelijkertijd de spil van haar gezin. Het is straf, ik vraag mij af wanneer zij nog tijd vindt om te slapen. Wist je dat er pas zes weken na de geboorte van prinses Elisabeth voor het eerst een kinderverzorgster in Laken ontboden werd?”

“Mathilde gaf borstvoeding, ze stond erop dat zij en Filip ‘s nachts opstonden voor hun baby’s. Ze willen betrokken ouders zijn, in tegenstelling tot Koning Albert II en Koningin Paola. Slechts één keer zag ik dat een doodvermoeide Mathilde tijdens een publiek evenement een geeuw onderdrukte.”

Controlefreak

“Zolang de camera’s lopen, is de koningin een controlefreak. Maar eens cameraploegen weg zijn, ontmoeten de mensen een zeer warme en meelevende vrouw. Ze toont oprechte aandacht voor iedereen. Zelfs tegenstanders van het koningshuis beamen dit: bij een ramp gaat ze naar de familieleden van de slachtoffers en betuigt haar oprecht medeleven. Haar troostende woorden betekenen veel voor die rouwenden.”

De cover van het boek.
De cover van het boek. © Uitgeverij Houtekiet

“Pas op, ze blijft een professional. Mathilde heeft twee diploma’s : ze is logopediste en psychologe. Ze vervolledigde haar master in de psychologie, toen ze al prinses was. Een masterproef schrijven met een baby op je schoot, ik zie het niet zoveel mensen doen! Ze is een echte doorbijter. En ze heeft een olifantengeheugen. Ze bestudeert uiteraard haar dossiers, maar ze herinnert zich zelfs nog mensen die ze vijftien jaar geleden één keer ontmoet heeft.”

Frustratie

“Hetgeen Koningin Mathilde frustreert, is het feit dat de meeste mensen enkel naar haar uiterlijk kijken. De meeste Belgen geven commentaar als ze er wat moe uitziet of willen weten van welke couturier haar pakje is. Alsof de inhoud niet telt. 95 procent van hetgeen Koning Mathilde presteert, gebeurt achter de schermen.”

Het frustreert Koningin Mathilde dat de mensen enkel naar haar uiterlijk kijken. Ze is nochtans een workaholic

“Zij is echt een workaholic, een soort die ze tegenwoordig niet meer maken. Uiteraard beschikt zij over fantastische personeelsleden die haar optimaal begeleiden. Maar ze kent haar dossiers, met één blik naar haar vaste medewerker zie je dat ze alle twee op hetzelfde spoor zitten.”

“De turbulente familiegeschiedenis van de van Saksen-Coburgs, de vele ruzies met zijn ouders en zijn broer, hebben diepe wonden geslagen bij Koning Filip. Toen hij koning werd, dachten velen: wat zal dat worden? Hij werd niet gesteund door zijn vader en was niet klaargestoomd voor het koningschap. Jacques van Ypersele de Strihou, de kabinetschef van Koning Albert II, vond dat niet nodig.”

Rode Duivels

“Het feit dat Koning Filip nu zo populair en menselijk is, zichzelf af en toe relativeert en zelfs een promofilmpje met de Rode Duivels gemaakt heeft voor het WK voetbal in Qatar, heeft hij te danken aan het coachen door Mathilde. Ze heeft haar man gesteund in goede en kwade dagen.”

“Ze geeft haar kinderen zelfs mediatraining om ervoor te zorgen dat zij niet vervallen in hetgeen de Engelse en de Nederlandse monarchie meegemaakt hebben. Zeg nu zelf: kroonprinses Elisabeth oogt zelfverzekerd, ze is geen seut en durft zelfs bij een officieel fotomoment op school in Engeland het kortste rokje van alle meisjes te dragen.”

Kleur bekennen

“Een koningspaar mag politiek geen kleur bekennen. Koningin Mathilde is zeer voorzichtig. Zelfs tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd beantwoordt ze de vraag wie haar lievelingscomponist is, niet. Nochtans weten intimi dat ze een grote fan van Rachmaninov is.”

Stilletjes heeft Koningin Mathilde door haar klederdracht haar steun aan Oekraïne betuigd

“Slechts een keer hebben wij haar betrapt op een ‘politiek’ standpunt. Je moet eens grondig de zorgvuldig geselecteerde foto’s in ons boek bestuderen. Bij het defilé op de jongste nationale feestdag droeg ze een gele jurk, prinses Eléonore een blauwe outfit: dat zijn toch de kleuren van de Oekraïense vlag! Zo betuigt zij met haar kleren stilletjes steun aan dat land in oorlog”, besluit Brigitte Balfoort.

Mathilde 50 is een uitgave van Houtekiet en kost 29,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier