Brugse brandweer moet papegaai én ‘wilde’ eigenaar uit boom redden

© JVM
Stefan Vankerkhoven

Donderdagochtend 7 mei moest de Brugse brandweer een papegaai én een man bevrijden uit een boom in het Minnewaterpark. De eigenaar van de papegaai deed zijn familienaam – Dewildeman – alle eer aan met een onbesuisde beklimming, in een vergeefse poging het geliefde dier te redden.

Bruggeling Tijl Dewildeman (26) was donderdagochtend met zijn vriendin Elisa Baldini en hun papegaai op stap in het Minnewaterpark. De papegaai zat met een touwtje vast op Elisa’s schouder. Blijkbaar gaan ze vaak samen op pad. Maar op een bepaald moment brak het koordje los en vloog de papegaai weg. Hij ging op een tak in een boom zitten, maar het koordje raakte verstrengeld, zodat hij vast kwam te zitten.

Tijl Dewildeman zat 8 meter hoog vast in een boom in het Minnewaterpark. (foto Jan Van Maele)
Tijl Dewildeman zat 8 meter hoog vast in een boom in het Minnewaterpark. (foto Jan Van Maele)

Elisa belde de brandweer op, met de vraag om haar papegaai te bevrijden. Die oordeelde evenwel dat het redden van een papegaai geen dringende interventie was en weigerde hiervoor met een ladderwagen naar te Minnewaterpark te komen.

Bijgevolg klom Tijl Dewildeman, die zijn stoere naam alle eer aandeed, de hoge boom in, in een poging om de papegaai uit zijn benarde situatie te bevrijden. Maar hij kwam zelf op 8 meter hoogte vast te zitten, terwijl de papegaai zeker op 15 meter hoogte op een tak zat.

De papegaai kwam 15 meter hoog in een boom vast te zitten. (foto Jan Van Maele)
De papegaai kwam 15 meter hoog in een boom vast te zitten. (foto Jan Van Maele)

Op dat moment fietste een coronapatrouille van de Brugse politie langs de Katelijnevest en werden de agenten gealarmeerd door het geroep vanuit het nabijgelegen Minnewaterpark. Tijl Dewildeman was halsbrekende toeren aan het uithalen om uit de boom te geraken. De agenten konden hem overtuigen zijn gevaarlijke kapriolen te staken en riepen de hulp van de bandweer in. Die zag het wel zitten om Tijl Dewildeman en de papegaai met een ladderwagen uit de boom te halen. Eind goed al goed. Na een uur waren de papegaai en zijn baasjes weer verenigd dank zij een moedige brandweervrouw. (SVK/JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier