Brugse auteur vanuit Jakarta: “Explosie op 450 meter van mijn hotel”

Een levenloos lichaam ligt op het kruispunt, zo weet David Van Reybrouck. © Facebook/David Van Reybrouck
Redactie KW

David Van Reybrouck, de Brugse auteur, bevindt zich op dit ogenblik in het Indonesische Jakarta, waar vannacht verschillende doden gevallen zijn bij ontploffingen.

In het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn bij minstens drie explosies ten minste drie doden gevallen. Dat melden verschillende media. Na de ontploffingen vond ook een vuurgevecht plaats tussen de politie en vermoedelijke aanvallers. Volgens de politie vond een explosie plaats vlakbij het Sarinah-winkelcentrum, in de buurt van het presidentieel paleis en de kantoren van de Verenigde Naties. Door de explosies raakte een politiebureau beschadigd. Een politiewoordvoerder verklaarde bovendien dat minstens één ontploffing het werk was van een zelfmoordterrorist. Televisiezender TVOne meldt dat minstens één politieagent werd gedood. De politie vraagt mensen om binnen te blijven en weg te blijven van de ramen. De omgeving werd afgezet.

Bruggeling David Van Reybrouck, auteur van onder meer het gelauwerde boek ‘Congo’, verblijft op dit ogenblik in Jakarta en reageerde deze ochtend al met een update op zijn profiel op Facebook. “Vanuit mijn hotelkamer hoorde ik vanochtend een enorme knal, gevolgd door meerdere kleine. De ontploffingen gebeurden op zo’n 450 meter van waar ik verblijf, op het kruispunt van de drukke Thamrin Road en Wahid Haysim Street. Bij dit grote kruispunt vind je ook een politiekantoor, een vestiging van Starbuck’s en een kantoor van de Verenigde Naties.”

David Van Reybrouck hoorde de zware explosies in Jakarta.
David Van Reybrouck hoorde de zware explosies in Jakarta.© a-ML

David Van Reybrouck trok de straat op, zag vanop een afstand wat er zich allemaal afspeelde en sprak met mensen. “Blijkbaar zouden er zes ontploffingen geweest zijn. Ik hoorde er alles samen vier, mogelijk zijn twee andere bommen tot ontploffing gekomen toen ik in de lift stond”, getuigt hij. “Ik zag drie lichamen liggen voor de Starbuck’s en dichtbij het politiekantoor.” Hij zag ook iemand liggen in het midden van het kruispunt, erg zwaar gehavend bovendien. “Ik hoorde nadien dat een politieagent enkele minuten na de explosies het vuur heeft geopend, wellicht schietend op de persoon die ik later had zien liggen op het kruispunt. Intussen is hier een indrukwekkende politiemacht ontplooid en cirkelen tal van helikopters hier in het luchtruim boven mijn buurt. Het verkeer is volledig stilgevallen.”

De Bruggeling is in Indonesië voor research rond een nieuw boek over de dekolonisatie van Indonesië, samen met een Franse freelance journaliste die hem daarbij helpt. Zij was twee minuten voor de explosies nog over het kruispunt voorbij gekomen. De auteur is erg onder de indruk van de feiten. “Ik dacht eerst dat het donder was, maar de hemel is blauw met wat onschuldige witte stapelwolken”, zegt hij nog. “Toen dacht ik aan een aardbeving, maar voor zover ik weet is dit geen seismisch gebied.”

“Toen ik hier een week geleden van het vliegtuig stapte, dacht ik dat ik in een veiligere stad aankwam dan Brussel”, aldus de auteur in een telefonisch interview op Radio 1, doelend op het uitblijven van aanslagen de voorbije jaren in de hoofdstad van het land met de meeste moslims wereldwijd. Er trokken volgens hem ook weinig Indonesische jongeren richting IS. Van Reybrouck is niet zinnens zijn geplande verblijf van twee maanden af te breken door de aanslagen. “Ik ga gewoon verder werken.”

(FJA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier