Brugse artsen vragen zorgverleners prioritair te vaccineren: “Dit kan gigantische werkdruk sterk helpen verminderen”

©POOL DIRK WAEM Belga
©POOL DIRK WAEM Belga
Redactie KW

In open brief aan de beleidsmakers en ministers vragen arts-infectioloog Stefaan Vandecasteele, die ook coronacoördinator is in het AZ Sint-Jan in Brugge, en twee collega’s om het zorgpersoneel meteen te vaccineren. “We stellen deze vraag niet als kritiek op het beleid, maar uit een grote bezorgdheid voor alle personeel uit de zorgsector en ons gezondheidssysteem op zich”, klinkt het in de open brief.

De drie artsen wijzen er onder meer op dat het zorgpersoneel uitgeput is, maar toch in overdrive moet blijven werken. “Een snelle vaccinatie van deze groep zou het gigantische absenteïsme door covid en quarantainemaatregelen, en de gigantische werkdruk sterk helpen verminderen”, stellen ze. “We zien echt niet goed hoe onze gezondheidszorg nog een derde golf kan opvangen.”

Daarnaast kunnen ziekenhuizen in de laatste fase van de golf een broedplaats zijn voor covidinfecties en is het zorgpersoneel de motor achter de epidemie en de besmetting van kwetsbare personen, klinkt het nog, zelfs als de nodige beschermende maatregelen maximaal gevolgd worden.

Veel hoger risico op besmetting

Bovendien heeft het zorgpersoneel 3,5 keer zoveel kans om met covid-19 besmet te geraken in vergelijking met andere populaties van de maatschappij. De naasten van zorgpersoneel hebben bijna dubbel zoveel kans om covid te krijgen als andere mensen. “Een vaccinatie van het zorgpersoneel zou dan ook diegenen beschermen die door hun dagdagelijkse inzet voor onze maatschappij en voor de anderen meer dan wie ook blootgesteld worden aan het risico op een covid-infectie bij hen of hun naasten”, aldus de artsen uit Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier