Brugse armoedeverenigingen ontgoocheld over sociaal relanceplan

Het project 'Geborgen zorgen: Bruggelingen verbonden door corona'. Dor de coronacrisis is het aantal Bruggelingen in armoede gestegen tot 15.000 kwetsbare mensen. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad laakte raadslid Charlotte Storme het feit dat het sociaal relanceplan voor Brugge amper 101 euro per kansarme voorziet. Eerder al uitte Brugge Dialoogstad, die de armoedeverenigingen groepeert, zijn ontgoocheling over dat plan.

In een open brief uiten 22 Brugse sociale organisaties en armoedeverenigingen hun ongenoegen over het sociaal relanceplan van de Stad en Mintus. “Niet over wat er in het plan staat, maar over wat er niet in staat”, zegt Jo Dhaenens, voorzitter van Brugge Dialoogstad, het platform dat al tien jaar overleg tussen lokaal bestuur en de meest kwetsbare Bruggelingen organiseert.

“Er is in het definitief te weinig terug te vinden van ons onderbouwd en gedragen voorstel. De voorgespiegelde budgetten bleken uiteindelijk niet voor het plan beschikbaar. We dringen erop aan dat de extra middelen die de Vlaamse en Federale regering ter beschikking stellen voor sociaal herstel, toegevoegd worden aan het budget. We pleiten voor een Lokaal Sociaal Beleidsplan 2.0 dat rekening houdt met de catastrofale gevolgen van de coronacrisis en een aantal ‘noodmaatregelen’ consolideert.”

Armoedetoets

“Er dient blijvende aandacht te zijn voor de meest kwetsbare Bruggelingen, een groep die door de coronacrisis sterk groeide. Een toepassing van de armoedetoets blijft cruciaal voor een écht breed armoedebeleid. Structurele maatregelen, geen éénmalige van korte duur, in overleg met de (ervarings)deskundigen, dringen zich op. Alleen zo kan de armoede echt aangepakt worden.”

Gemeenteraadslid Charlotte Storme (Groen) interpelleerde schepen voor sociale zaken Pablo Annys (sp.a) over dit dossier. “Aangezien er 15.000 Bruggelingen in armoede leven, kan er slechts 101 euro per kansarme Bruggelign besteed worden. Dat is veel te weinig.”

Volgens Pablo Annys is er wel overleg geweest met Brugge Dialoogstad, maar konden niet alle wensen ingewilligd worden: “We werken trouwens aan een menswaardig inkomen voor alle Bruggelingen tegen eind dit jaar en zullen nog samenzitten met de armeodeverenigingen.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vulde aan: “Brugge Dialoogstad wou een permanente investering in loonkosten. We konden daar niet op ingaan. Vlaanderen geeft ons, bovenop het Brugs budget, nu voor 225.000 euro aan vouchers, die wij aan de meest kwetsbare personen kunnen uitdelen. Het is niet het moment om dat Vlaams geld in vraag te stellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier