Brugse aquarellist Paul Van Cleven geeft online lessen

Paul Van Cleven. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse aquarellist Paul Van Cleven wil zijn steentje bijdragen aan het vinden van een nuttige tijdsbesteding voor de vele mensen die tijdens deze crisis ‘in hun kot’ moeten blijven. “Ik bied via YouTube filmpjes online met lessen aquarel schilderen aan tegen een erg democratische prijs”, zegt Paul Van Cleven, die zowel in binnen- als buitenland naam en faam heeft als aquarellist.

Hoe brengen we die vele uren thuis op een aangename en nuttige manier door? In deze coronatijd met semi-lockdown zijn het er niet weinig die zich deze vraag stellen. Voor wie enigszins artistiek aangelegd is, of toch op zijn minst graag creatief bezig is, heeft Paul Van Cleven misschien wel het antwoord. Hij is zo’n twee weken geleden namelijk gestart met het organiseren van online lessen schilderen.

Paul Van Cleven is in de kunstwereld in zowel binnen- als buitenland een grote naam als aquarellist. Hij is de zoon van architect Marc Van Cleven en kunstschilderes Eliane Pauwels. Paul was nog maar zes jaar oud toen hij samen met zijn zussen rond de tafel zat om van zijn ouders de eerste lessen te krijgen.

Veelgevraagd lesgever

De man bleef geïntrigeerd door kunst en dan vooral door aquarel en schreef zich in aan de Vlaamse aquarelschool. In 2007 stelde hij tentoon op het Salon Européen de Namur waarna nog vele selecties volgden in Europese aquarel salons. Intussen exposeerde Paul ook al veelvuldig in het buitenland, waaronder in Parijs, en is hij een veel gevraagd lesgever.

Aquarelleren is voor mij een passie die ik graag met anderen wil delen. Ik vind het boeiend om zowel de gevorderde aquarellist naar een hoger niveau te tillen als om de beginner te boeien”, zegt Paul Van Cleven.

“In deze crisisperiode met strikte coronamaatregelen is het natuurlijk onmogelijk om les te geven zoals ik dat gewoon ben, met een groep mensen rond me dus. Daarom ben ik zo’n veertien dagen geleden begonnen met het aanbieden van online lessen. Daarbij neem ik filmpjes op die ik op YouTube plaats. Stap per stap geef ik uitleg over hoe je een bepaald werk, per thema best schildert. Dat kan dan bijvoorbeeld een vogel zijn, een bepaald landschap of een treinlocomotief.”

“Wie een online les wil bestellen, kan me een mailtje sturen of een berichtje via Messenger. Eén les bestaat uit diverse stappen en filmpjes om zo onder begeleiding een volledig werk te schilderen. Ik hou de prijs erg democratisch, met name 15 euro per les; waarbij je dus een volledig werk schildert. Bij inschrijving en betaling stuur ik dan de link door naar het YouTubekanaal waar de videoles kan bekeken worden. Leuk is ook dat de mensen tussentijds vragen kunnen stellen via Messenger of WhatsApp en zo kan ik hen ook feedback geven”, stelt Paul. (PDV)

Voor inschrijvingen of bijkomende info: paulvancleven@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier