Brugse agenten straks op pad met bodycams

© belga
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het politiekorps van Brugge is het enige korps in onze provincie dat concrete plannen heeft voor de inzet van bodycams. Dat zijn mobiele camera’s die de politieagenten op het uniform kunnen dragen. 11 van de 19 politiezones denken er voorlopig niet aan om zulke camera’s in te zetten. Het is nog maar van bijna een jaar geleden dat politieagenten in ons land zo’n camera mogen dragen.

Het is deze week net iets meer dan een jaar geleden dat de Kamer de wijziging van de ‘Camerawet’ goedkeurde, eind mei van vorig jaar trad de wet ook in werking. Tot dan regelde de zogenaamde Camerawet van 21 maart 2007 het gebruik en de plaatsing van bewakingscamera’s voor iedereen: politie, overheden, administraties, ondernemingen en particulieren. Sinds 25 mei is er een aparte regeling voor de politie. Eén van de belangrijkste aanpassingen: bewakingsagenten van particuliere bedrijven mogen beelden van vaste camera’s op bijvoorbeeld pleinen en in straten bekijken. Vroeger mochten daarvoor enkel politieagenten ingezet worden. Daarnaast wordt nu ook het gebruik van mobiele camera’s of bodycams gereguleerd.

Tien jaar geleden al kocht politiezone Westkust al drie bodycams aan. De zone was de eerste van het land. Voor het gebruik ervan moest telkens toestemming worden gevraagd bij de burgemeester. Weinig efficiënt. Met als gevolg dat de toestellen intussen stof liggen te vergaren, zegt de dienst logistiek van de zone. “Ik denk dat ze voor het laatst ingezet zijn toen Koksijde nog in 2e nationale speelde (2015).” Onder de nieuwe wetgeving is een eenmalige toestemming van de gemeenteraad echter voldoende.

Geen speciale opleiding

De nieuwe regelgeving maakt het gebruik van zulke camera’s gemakkelijker. Maar blijkbaar is niet elk korps vragende partij. Enkel Brugge ging al over tot een effectieve aankoop. “Wij hebben na een uitgebreide testfase in februari beslist om 45 bodycams aan te kopen”, legt woordvoerster Lien Depoorter uit. “Wanneer we die precies in gebruik nemen, is nog niet duidelijk. Maar dat zou zeker nog dit jaar zijn. De camera’s zullen vooral meegegeven worden aan interventieteams en we hopen dat we met de beelden discussies over het handelen van onze agenten sneller zullen kunnen oplossen. Mensen denken bovendien twee keer na voor ze iets doen als ze weten dat ze gefilmd worden hé.”

Laat de grotere korpsen die camera’s maar eerst uittesten

Een speciale opleiding voor agenten die de camera’s gaan gebruiken komt er niet. “De toestellen zijn erg gebruiksvriendelijk, dat hebben we ook opgemerkt tijdens die testfase.” Of er een draagvlak is bij de agenten zelf? “Het hele verhaal is natuurlijk een beetje dubbel. Sommige agenten stellen wel de vraag of ze dan extra gecontroleerd gaan worden. Maar in feite zorgen wij er gewoon voor dat zij kunnen strijden met gelijke wapens. Burgers hebben immers ook het recht om onze agenten in beeld te brengen.” De politiezones Westkust, Riho, Polder en Vlas plannen een groepsaankoop. Alle gemeenteraden keurden dat al goed. Er moet nu worden vastgesteld welke camera’s worden gekocht. De prijzen variëren van 500 tot 2.500 euro per stuk. “Wellicht zal die aankoop pas ergens voor het najaar van 2019 zijn”, vult woordvoerder van PZ Vlas Thomas Detavernier aan.

Andere politiezones kijken de kat nog wat uit de boom. Vooral technische moeilijkheden en budgetbeperkingen verhinderen zo’n aankoop. Zeker kleine politiezones staan niet te springen voor dergelijke grote uitgaven met een minimale impact. Politiezones Damme/Knokke-Heist, Regio Tielt en Oostende zien wel heil in de camera’s maar hebben toch bedenkingen. “Ook wij hebben vorig jaar al dergelijke camera’s uitgetest“, vertelt Philippe Vandierendonck, commissaris bij PZ Damme/Knokke-Heist.

Beeld doorsturen

“Ze kunnen ervoor zorgen dat situaties niet escaleren en wij zouden ze willen inzetten tijdens bijvoorbeeld het Vuurwerkfestival. Maar we willen absoluut toestellen die live beeld kunnen doorsturen naar ons coördinatiecentrum zodat we onze ploegen beter kunnen sturen. Maar daar komt heel wat techniek bij kijken. We gaan ervan uit dat de technologie nog niet helemaal op punt staat en wachten dus nog even af.” Filip Feraux, commissaris bij PZ Regio Tielt vult aan: “Als kleine politiezone staan wij nooit te springen om de eerste te zijn met dergelijke technische snufjes, laat de grotere zones dat eerst maar eens uittesten.”

Niet het moment

Het grootste deel van de gemeentes overweegt een aankoop van mobiele camera’s zelfs helemaal niet. Bij maar liefst 11 van de 19 zones kwamen bodycams nog niet ter sprake of werd bewust beslist om ze niet aan te kopen. Zo voelen PZ Kouter en PZ Spoorkin helemaal geen nood voor zulke toestellen. De meeste andere zones zoals PZ Grensleie en PZ Arro zien de voordelen van bodycams wel in, en sluiten een aankoop niet uit. “Ik denk niet dat je daar echt tegen kan zijn, maar op dit moment is er nog te veel onduidelijkheid“, vat commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van PZ Grensleie samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier