Brugse advocaat Rik Crivits is verkozen tot West-Vlaams stafhouder

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse advocaat Rik Crivits is verkozen tot stafhouder van de West-Vlaamse Balie. Hij krijgt de leiding over 1422 advocaten in onze provincie. “Ik geloof in vernieuwing, maar ben tegen vernieling. De structuur van de balie is geleidelijk tot stand gekomen. Het zou fout zijn alles anders te willen doen.”

“In deze coronatijd verandert de wereld snel. De advocatuur zal ook moeten bewegen. Ik wil een bouwsteen verleggen, zonder het gebouw te laten instorten”, kondigt de nieuwe West-Vlaamse stafhouder aan. Rik Crivits is in opvolging van Roeselarenaar Antoine Van Eeckhout de tweede provinciale stafhouder na de fusie van de vier West-Vlaamse balies.

De nieuwe stafhouder, die zijn nieuwe functie in september opneemt, noemt zichzelf graag een volbloed West-Vlaming. “Ik ben geboren op 3 april 1955 in Brugge en ben opgegroeid in Jabbeke. Ik heb school gelopen in Oostende, alvorens rechten te gaan studeren aan de KU Leuven.”

“Mijn ouders kwamen van Oostkamp en Aartrijke, mijn grootouders onder meer van Zarren en Zillebeke. Mijn vrouw Sophie Isebaert is van Menen. We wonen in Brugge. Alle West-Vlaamse windstreken zijn in mijn levensloop in vertegenwoordigd. West-Vlaanderen is trouwens niet zo groot als het leek toen de vier balies – Brugge, Kortrijk, Ieper en Veurne – fuseerden. De verschillen in taalgebruik zijn niet meer dan de nuances van wiene, wuk en wadde.”

Die woorden wijzen erop dat Rik Crivitis de eengemaakte West-Vlaamse Balie – de fusie is amper twee jaar oud – toejuicht. “De West-Vlaamse fusie was de juiste beslissing. We spreken nu op hetzelfde niveau met de magistratuur”, zegt de nieuwe stafhouder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier