Brugs voorstel om de voetbalwet te verstrengen

CD&V wil dat voetbalvandalen strenger bestraft worden, als ze stewards belagen. © Belga
Redactie KW

CD&V wil geweld tegen stewards in voetbalstadia strenger bestraffen. Deze politieke partij vraagt om de minimumstraf op geweld tegen hulpverleners en stewards in voetbalstadions te verdubbelen. Dat zou neerkomen op een administratieve geldboete van minimum 1000 euro en minstens twee jaar stadionverbod. Brugs Kamerlid Franky Demon dient een wetsvoorstel in om de voetbalwet aan te passen.

Volgens de Brugse politicus Franky Demon hebben stewards en hulpverleners een zware, vaak ondankbare job om de veiligheid in en rond de stadions te handhaven: “Dat doen ze bijvoorbeeld door controles uit te voeren op toeschouwers, geweld aan te pakken, maar ook hulp te verlenen bij ongevallen. In deze taak verdienen ook zij optimaal beschermd te worden. Agressie tegen deze stewards is onaanvaardbaar en willen we met dit voorstel sterker ontraden. Daarom verdubbelen we de minimumstraf voor geweldplegers. Voetbal moet een feest blijven voor iedereen. Wie agressief is tegen stewards, brengt iedereen in gevaar.”

Bengaals vuur

De recente incidenten met Bengaals vuur en andere pyrotechnische middelen brachten opnieuw de veiligheid in en rond voetbalstadia onder de aandacht. “Bij die handhaving van de veiligheid spelen stewards een bijzonder belangrijke rol. De Voetbalwet kent hen immers talrijke taken toe. De controle van supporters op het bezit van gevaarlijke voorwerpen, zoals pyrotechnische middelen, behoort daar ook toe. Ook moeten ze optreden tegen toeschouwers die de veiligheid van andere supporters in gevaar brengen”, vervolgt Franky Demon

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden komt binnenkort met een wetsontwerp waarin de minimumstraffen voor het binnenbrengen en gebruiken van pyrotechnische middelen in voetbalstadia worden opgetrokken. Franky Demon dient nu een voorstel in om ook de minimumstraf voor geweld tegen hulpverleners en stewards op te trekken tot een minimale administratieve geldboete van 1000 euro en een minimaal administratief stadionverbod van twee jaar.”

Ongewijzigd

Met dit voorstel zal dergelijk geweld op hetzelfde niveau bestraft worden als voor het onrechtmatig betreden van het voetbalveld. De maxima zoals die nu in artikel 24 Voetbalwet vervat zijn, de administratieve geldboete van 5000 euro en het administratief stadionverbod van vijf jaar, zouden ongewijzigd blijven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.