Brugs stadsbestuur stelt nieuwe firma aan voor toezicht betalend parkeren

In de binnenstad worden elektrische brommers ingezet voor de controle op het parkeren.©Davy Coghe Davy Coghe
In de binnenstad worden elektrische brommers ingezet voor de controle op het parkeren.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Vanaf dinsdag 16 februari staat met City Parking een nieuwe firma in voor de controle op het parkeren in de blauwe zone, de betalende zone en de kortparkeerplaatsen. Bij het toezicht wordt vanaf nu gebruik gemaakt van elektrische brommertjes.

De controle op het betalend parkeren en de blauwe zone in Brugge werd sinds 16 februari 2012 uitgevoerd door de firma THV OPC/Seris. Maar daar komt dus een einde aan. Het contract tussen het stadsbestuur en deze firma loopt namelijk af en de stad Brugge koos er, volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V), voor ‘om opnieuw de markt op te gaan’ en sloot een overeenkomst met de firma City Parking.

“Deze firma kwam als beste naar voor uit de overheidsopdracht die we uitschreven”, stelt De fauw. City Parking, een onderdeel van de groep Q Parking, zal voor de controle samenwerken met de Nederlands-Belgische softwarefirma Sigmax en het bewakingsbedrijf Trigion. De scanvoertuigen werden geleverd door ACI/Scanacar.

“De manier van controleren zal niet zo veel verschillen ten opzichte van de huidige manier. Zo zal een scanvoertuig nog altijd de nummerplaten van de voertuigen scannen en vergelijken met de parkeerrechtendatabase”, gaat burgemeester De fauw verder. “En er is ook nog steeds een tweede, fysieke, controle door een parkeerwachter vooraleer er wordt overgegaan tot het uitschrijven van een retributie.”

Duurzaam

“Het grote verschil is dat we nu gaan voor controle op een ecologisch duurzamere manier. Dat was ook een voorwaarden in het bestek dat we opmaakten. Waar in de huidige opdracht nog hoofdzakelijk wordt gecontroleerd met voertuigen op fossiele brandstoffen, rijden zowel de scanvoertuigen als de brommers van de parkeerwachters op elektriciteit.”

In de binnenstad worden zowel voor de scanning als voor de ‘volgers’ elektrische brommers ingezet. De brommers beschikken over een ‘A-plaat’ waardoor ze in beide richtingen mogen rijden in de meeste straten van de binnenstad, wat dus betekent dat ze minder zullen moeten rondrijden. In de blauwe zones van de deelgemeenten zal de controle gebeuren met een elektrische scanauto en met volgers op elektrische bromfietsen.

Het contract met City Parking is initieel voor twee jaar, maar kan twee keer met twee jaar verlengd worden tot maximaal 15 februari 2027. “De stad betaalt jaarlijks een vaste vergoeding aan deze partij, een bedrag van 1,7 miljoen euro, die niet vast hangt aan het aantal uitgeschreven retributies”, geeft burgemeester De fauw nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier