Brugs stadsbestuur onthult de absolute prioriteiten voor 2021

Burgemeester Dirk De fauw: “We trekken lessen uit corona en wllen de solidariteit onder de Bruggelingen behouden. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Burgemeester Dirk De fauw: “We trekken lessen uit corona en wllen de solidariteit onder de Bruggelingen behouden. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Wat zijn de prioriteiten van het Brugse stadsbestuur in 2021? We legden die vraag voor aan burgemeester Dirk De fauw en zijn negen schepenen.

“Onze eerste en grootste zorg is dat we de coronacrisis op een zo goed mogelijke wijze kunnen blijven aanpakken. Dat we in 2021 weer mensen kunnen ontmoeten en hen mogen omhelzen. Dat we weer onbezorgd op café of restaurant kunnen gaan, opnieuw kunnen genieten van cultuur en sport en kleine of grote plannen kunnen verwezenlijken. Dat we niet eenzaam zijn, maar ons goed in ons vel voelen”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw.

“Maar we streven er ook naar om enkele positieve elementen uit deze verwarrende periode te behouden: telewerk en het gebruik van film en video voor inspraakvergaderingen, maar ook het bewaren van de solidariteit onder de Bruggelingen.”

“Daarom wil ik straks graag samen met de huisartsenkring (HABO) van ons testcentrum in Daverlo, waar momenteel 800 mensen per dag kunnen getest worden, een vaccinatiecentrum maken.”

Triënnale

“Als corona het toelaat, wil ik in 2021 weer volop inzetten op ontmoeten, elkaar zien, ongedwongen samenzijn. Samen met onze culturele en toeristische sector kijken we alvast uit naar de volgende, coronaveilige editie van onze Triënnale 2021. Van 8 mei tot 26 september zal een parcours met internationale installaties je meenemen naar plekken die laveren tussen droom en realiteit. Wat speelt er zich af achter de statige gevels in de binnenstad? Hoe wordt onze stad beleefd en geleefd? Deze derde editie wordt voor iedereen ook wat extra spannend. Wat zal de impact van corona op onze stad zijn? We willen echt geen doodse stad worden en alles zomaar blind annuleren.”

“Met ons nieuw concept buurt aan de beurt 2.0. doen we opnieuw elke deelgemeente aan, zij het specifiek op locaties die speerpunten uit ons beleidsprogramma zijn. Om er samen met de bewoners aan te geven hoe ver we staan en om te luisteren naar hun bekommernissen. Ik denk aan het oude legerterrein Knaepen in Zeebrugge dat we willen inrichten als nieuw stadspark. In Assebroek willen we de bewoners uitnodigen op de oude stelplaats van De Lijn aan het Perretje. Die site willen we omvormen tot stadspark met ruimte voor urban sports. We zullen de plannen concretiseren voor ons nieuw ontmoetingscentrum met een polyvalente sport- en cultuurzaal voor Lissewege, op de Scharphoutsite. Voor Koolkerke/St-Jozef tekenen we de plannen uit voor een volwaardige sporthal in de Gemeneweidestraat.”

Nieuw museumkwartier

“In het voorjaar kiezen we de architect en het bouwteam van onze nieuwe museumhal. De beslissing van de Vlaamse regering om ons te steunen met 27 miljoen euro gaf ons project een stevige boost. Samen met de nieuwe school op de site Garenmarkt creëren we zo een nieuw stadsdeel in onze binnenstad.”

“Met de beide voetbalploegen werken we in 2021 verder aan een oplossing voor de stadioninfrastructuur, waarbij we zowel rekening houden met de sportieve ambities van de beide ploegen, als met de leefbaarheid en het draagvlak in de buurt.”

“We bereiden ons voor op de opening van ons nieuwe beurs- en congresgebouw in het late najaar, een investering van 40 miljoen euro die onze hotels, horeca en toeristische sector extra zuurstof zal kunnen geven. In april planten we er de meiboom, als het hoogste punt van het congresgebouw bereikt is: 26 meter. Ik hoop ook dat we in 2021 een definitieve beslissing kunnen nemen voor de locatie van onze nieuwe brandweerkazerne”, besluit Dirk De fauw, die als havenvoorzitter met Antwerpen onderhandelt over meer samenwerking met Zeebrugge.

Vergroenen speelplaatsen

“We vergroenen de speelplaatsen van stedelijke scholen”, zegt schepen voor Onderwijs en Burgerzaken Ann Soete. “In 2021 moeten we drie nieuwe directeurs benoemen voor het CVO SNT, het conservatorium en het KSO. Ik ben blij dat de Ganzenveer de toestemming kreeg om specifiek onderwijs te geven aan kinderen met autisme (type 9). De dienst burgerzaken kiest als nieuw geschenk voor geboorten, huwelijken en jubilea voor waardebonnen die de lokale economie ondersteunen. Heel binnenkort zullen ook alle Brugse graven gedigitaliseerd zijn.”

Cultureel overgangsjaar

“Ik heb twijfels over wat zal mogelijk zijn dit jaar”, bekent cultuurschepen Nico Blontrock. “Het wordt géén makkelijk jaar. Een overgangsjaar van voorbereiden, klaarstomen. Zorgen dat Brugge Cultuurstad klaarstaat om te knallen van zodra het echt weer mag en kan. Een jaar dat op twee gedachten hinkt: uitgestelde zaken grondiger voorbereiden en klaarstaan met nieuwe initiatieven. Uitzomerlijk 2.0 zal onze artiesten een hart onder de riem steken. Grote dossiers zijn de Triënnale, de Museumhal en de culturele samenwerking Damme-Brugge.”

Toeristische relance

“In 2021 zetten we in op het toeristisch herstel. We staan klaar om Brugge terug internationaal op de kaart te zetten in samenwerking met andere kunststeden en Toerisme Vlaanderen”, zegt toerismeschepen Philip Pierins. “Het nieuwe beurs-, meeting- en congrescentrum wordt hét instrument om van Brugge een MICE-bestemming te maken. We willen een nieuw, toegankelijker toeristisch infokantoor in de binnenstad en zullen Zeebrugge verder upgraden met een betere werkwijze voor strandcabines en een promocampagne.”

WK-wielrennen

“Op sportvlak kijk ik uit naar het WK wielrennen, met de aankomst van alle tijdritten in Brugge van 19 tot 22 september. We willen hierin de Bruggelingen betrekken. Sport kan en mag hopelijk dan de kapstok zijn voor een groot volksfeest”, vertelt sport- en urbanisatieschepen Franky Demon. “Qua sportinfrastructuur zullen we de vele sportclubs een duwtje in de rug geven. Inzake omgevingsvergunningen wordt 2021 het eindpunt van een lange weg naar efficiëntere dienstverlening. De woondienst moet uitgroeien tot een echte woon- en energiebegeleidingsdienst.”

Stadskas in evenwicht

“Ik zet het beleid voort om een aantrekkelijk en bloeiend openbaar domein te realiseren met kleine, nieuwe elementen: bloemen, bossen, bomen, groene stoelen en picknickbanken. Onze stad moet evenveel bloemen en bomen tellen als toeristen. Na de corona-impact moeten we de stadskas in evenwicht houden. We kopen de site op de Boninvest om de Vesten op te waarderen, het Veltempark wordt heraangelegd. We investeren verder in wegen, groen in de straten, parken, fiets- en wandelpaden”, aldus Mercedes Van Volcem, schepen van Fianciën en Openbaar Domein.

Nieuw klimaatplan

“In 2021 zullen we belangrijke stappen zetten om de energietransitie op een slimme manier aan te pakken. Tegen eind dit jaar willen we met Imec een digitale kopie van onze stad maken!”, benadrukt klimaatschepen Minou Esquenet. “In functie van een nieuw klimaatplan willen we met alle Bruggelingen samenwerken en horen welke duurzame acties zij samen met ons willen nemen. Als voorzitter van IVBO wil ik verder een trekkersrol spelen in duurzame warmte en circulaire economie, door ons warmtenet uit te breiden én door nog selectiever afval in te zamelen”

Brugs Menswaardig Inkomen

“Mijn prioriteit op korte termijn is het beheersen van de coronacrisis en het vaccinatiegebeuren. Corona heeft een grote sociale en economische impact”, zegt schepen voor Sociale Zaken Pablo Annys. “We introduceren het Brugs Menswaardig Inkomen én pakken uit met een robuust sociaal beleidsplan. Op economisch vlak moeten we getroffen handelaars, horeca, toerisme en evenementen ondersteunen met acties en campagnes. We bestrijden de stijgende leegstand met projecten zoals space tinder en bouwen Brugge.Inc uit als sterk platform voor innovatie en ondernemen.”

Bruggebus

Volgens schepen voor Welzijn Pieter Marechal weegt de coronacrisis zwaar: “Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de mentale gezondheid van de vele Bruggelingen die het moeilijk hebben. 41 procent van de Bruggelingen wil meer aandacht voor gezondheid en eenzaamheid. Daar zullen we op inzetten. Daarnaast zetten we extra stappen op het gebied van toegankelijkheid en digitale dienstverlening. Voor de randgemeenten overwegen we een rijdend kantoor, de Bruggebus, of dienstverlening aan huis, zeker bij niet-mobiele mensen.”

Indoor skatepark

“De Brugse jongeren hebben heel wat moeten inboeten op hun vrijheid. Vrijetijdsactiviteiten, fuiven, optredens kunnen niet of amper. We willen dit zodra het kan, op een veilige manier, weer mogelijk maken. In het Entrepot bouwden we daarvoor een coronaveilige eventbox. Daarnaast kijken we uit naar de opening van het indoor skatepark op Sint-Michiels en de nieuwe jeugdlokalen op het Tempelhof in Sint-Pieters. We blijven ook investeren in speelruimte. Er worden verschillende speelpleintjes vernieuwd of opgefrist”, besluit jeugdschepen Mathijs Goderis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier