Omdat steden en gemeenten een sleutelrol spelen in de strijd tegen voedselverlies, plaatst Too Good To Go, de grootste community in Europa die de strijd tegen voedselverspilling actief aangaat,dit jaar de focus op 'zero food waste cities'. Steden zijn niet alleen hotspots waar voedselverlies plaatsvindt, ze zijn ook uniek geplaatst om het voortouw te nemen in de strijd tegen voedselverspilling. Dankzij de juiste infrastructuur, lokale kennis en noodzakelijke netwerken, kunnen steden gericht actie ondernemen en de voortgang naar een wereld zonder voedselverlies ve...

Omdat steden en gemeenten een sleutelrol spelen in de strijd tegen voedselverlies, plaatst Too Good To Go, de grootste community in Europa die de strijd tegen voedselverspilling actief aangaat,dit jaar de focus op 'zero food waste cities'. Steden zijn niet alleen hotspots waar voedselverlies plaatsvindt, ze zijn ook uniek geplaatst om het voortouw te nemen in de strijd tegen voedselverspilling. Dankzij de juiste infrastructuur, lokale kennis en noodzakelijke netwerken, kunnen steden gericht actie ondernemen en de voortgang naar een wereld zonder voedselverlies versnellen. Brugge heeft dit naar verluidt duidelijk begrepen. Met deze taart willen Too Good to Go de stad bedanken voor het harde werk en aanmoedigen om te blijven werken aan een stad zonder voedselverspilling. Opvallend : een derde van de geschonken taart ontbreekt. Een symbool voor de dagelijkse verspilling van voedsel.Volgens burgemeester Dirk De fauw is duurzaamheid de rode draad in het Brugs beleidsprogramma: "Vorige week nog mochten we vijf nieuwe duurzame helden in de bloemetjes zetten, waaronder het soepcafé dat voedseloverschotten ophaalt bij buurtwinkels en omtovert tot heerlijke soep en groenteschotels. Duurzame voeding is een thema waar we ook de komende jaren verder op inzetten."Schepen van Milieubeleid, Klimaat en Energie Minou Esquenet bekent dat er nog te veel voedsel belandt in de vuilnisbak en dat is letterlijk energie verspillen: "Voedselverlies vermijden is dan ook een belangrijk thema in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge in samenwerking met het Brugs Food Lab. Met succes verminderden we?het voedselverlies?in de Brugse zorgsector en maakten een handleiding die elke zorginstelling kan gebruiken. We ontvingen hiervoor een special mention award van MUFPP (Milan Urban Food Policy Pact). Via de Bruggesmaaktwedstrijd zijn er ook een aantal projecten rond voedselverlies ondersteund: pretty fish burger, Soepcafe, goodfood@school ... ."Net voor de zomer lanceerden we het project 'Foodwinners'. Hierbij worden 50 Brugse ambassadeurs begeleid om voedselverlies te verminderen. Zij zullen de volgende twee jaren helpen om 5.000 Brugse huishoudens te bereiken om zo 30% voedselverlies te vermijden. Daarnaast werken we ook aan het project 'Flavour' waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkgesteld worden. Ze halen voedseloverschotten van supermarkten op en na het sorteren, worden die geleverd aan organisaties die de voedseloverschotten verdelen of bereiden. Dit komt ten goede aan mensen in kansarmoede. De voorbije weken konden inwoners van Brugge in boomgaarden van de Stad ook appels plukken die anders verloren zouden gaan. Ook die appels werden verdeeld aan de organisaties van het distributieplatform. Van een deel van de oogst werd appelsap gemaakt. In primeur bieden we ieder een flesje aan."