Brugs stadhuis zal blauw en wit kleuren als symbool voor strijd tegen de mensenhandel

Bruggeling Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op vrijdag 30 juli zullen het Brugse Stadhuis en de Burg ‘s avonds in blauw licht baden en wordt er op de gevel van het Stadhuis een wit hart geprojecteerd. Hiermee toont de Stad haar blauw-wit hart ter ondersteuning van een campagne van de Verenigde Naties en toont ze zich solidair in het gevecht tegen mensenhandel.

Er zit heel wat symboliek achter deze actie. Verschillende Bruggelingen bekleden sleutelposities in deze internationale strijd. De gerenommeerde artieste Jo Lemaire komt de actie ter plekke ondersteunen.

Blue Heart

De lichtprojectie op het Stadhuis kadert in de internationale Blue Heart-campagne van de Verenigde Naties. 30 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Wereld Dag tegen mensenhandel’. Stad Brugge schaart zich achter dit initiatief. Tegelijk wil de Stad hulde brengen aan de hulpverleners die slachtoffers van mensenhandel identificeren, ondersteunen en hen helpen zoeken naar gerechtigheid. Daarnaast blijft de campagne symbool staan voor de aanklacht van de straffeloosheid van mensenhandelaars.

Stad Brugge neemt hiermee voor het derde jaar op rij deel aan het initiatief van de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), die steden en organisaties internationaal oproept om een duidelijke boodschap uit te sturen.

Alarmerend

In het recentste Globaal Rapport over mensenhandel van de UNODC, dat in februari 2021 werd gepubliceerd, wordt het fenomeen als urgent aangemerkt. Door de COVID-19-crisis nemen de ongelijkheden in onze samenlevingen toe en worden de economische problemen steeds groter. Daardoor lopen miljoenen vrouwen, kinderen en mannen het risico het slachtoffer te worden van mensenhandel. Het is bovendien vooral alarmerend dat uit het rapport blijkt dat wereldwijd één op de drie slachtoffers van mensenhandel een kind is.

De overheid speelt een belangrijke rol in het minder kwetsbaar maken van potentiële slachtoffers door opvang en begeleiding te bieden aan slachtoffers en door ontwikkelingsstrategieën te implementeren die de diepere oorzaken van mensenhandel aanpakken.

Jo Lemaire

De voorbije twee jaar heeft Stad Brugge samen met Brussel en in samenwerking met de federale regering, het UNODC, de gespecialiseerde centra voor slachtoffers PAG-ASA, Payoke en Sürya, de Samilia Foundation en bekende gezichten uit de muziekwereld zoals Piet Goddaer en Jo Lemaire, haar schouders gezet onder de strijd tegen mensenhandel op deze bijzondere dag.

De Stad staat hierin niet alleen, want verschillende Bruggelingen bekleden lokaal en internationaal sleutelposities in de strijd tegen mensenhandel. Zo is Jean-Luc Lemahieu directeur van UNODC, de initiatiefnemer van de Blue Heart-campagne en Federaal Magistraat Ann Lukowiak die de federale referentie magistraat is voor mensenhandel en mensensmokkel en zowel nationaal als internationaal als autoriteit ter zake geboekstaafd staat. Verder is er Klaus Vanhoutte directeur van de VZW Payoke, één van de drie wettelijk erkende centra in België, die slachtoffers van mensenhandel opvangt en langdurig naar een re-integratie begeleidt.

Payoke

“Het is inderdaad opmerkelijk dat net zo veel Bruggelingen zich professioneel inzetten in de strijd tegen mensenhandel. We zijn dan ook verheugd dat onze thuisstad mee de campagne ondersteunt”, zegt Klaus Vanhoutte, directeur van de VZW Payoke. “Bij Payoke helpen we al meer dan dertig jaar slachtoffers van mensenhandel. De naam Patsy Sörensen, die in 1987 Payoke oprichtte en ondertussen ook in West Vlaanderen woont, zal menig ouder dan 40 niet onbekend in de oren klinken. Vandaag gaat die strijd tegen mensenhandel helaas nog steeds verder, met in het bijzonder de zorg voor slachtoffers van dit afschuwelijke misdrijf.”

“Voor een solidaire stad als Brugge is het evident dat we de Blue Heart-campagne ondersteunen. Wegkijken is immers geen optie wanneer het op mensenhandel aankomt. We zijn ook trots dat heel wat Bruggelingen sleutelposities innemen in de strijd tegen mensenhandel. De projectie op het Stadhuis op vrijdag 30 juli is een symbolisch gebaar van ons engagement. We hopen dat vele andere steden en landen dit voorbeeld volgen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat heel wat vrouwen, kinderen en mannen extra kwetsbaar zijn om het slachtoffer van mensenhandel te worden. Via samenwerking kunnen we dit probleem zichtbaar maken en gericht aanpakken”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Strijd

Substituut procureur des Konings Frank Demeester onderlijnt de niet-aflatende strijd van het parket: “De strijd tegen de mensenhandel en mensensmokkel is al vele jaren een topprioriteit voor het parket van West-Vlaanderen. Samen met de arbeidsauditeur investeren we veel politiecapaciteit in het ontmantelen van organisaties die mensen uitbuiten. We zien die uitbuiting in de arbeidsrelaties en in de prostitutiesector, en het is vaak nodig om internationaal samen te werken.”

“Dat mensensmokkel veel aandacht krijgt in West-Vlaanderen, spreekt uiteraard voor zich en is ondertussen algemeen bekend. Onze havens en parkings zijn al zeer lang trekpleisters en onze ligging aan de Noordzee en dicht tegen de Franse grens zorgt ervoor dat smokkelaars onze provincie een ideaal werkterrein vinden. Wie echter bij ons wordt gevat voor dergelijke criminele feiten, loopt het risico jarenlang achter de tralies te belanden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier