Brugs OCMW maakt Facebook pagina voor hulp aan vluchtelingen

Dirk De fauw. (Foto FP) © Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Net toen de Syrische vluchtelingenstroom deze zomer volop op gang kwam, moest het Brugs OCMW 163 opvangplaatsen voor asielzoekers sluiten.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw zocht en vond een noodoplossing in huis Ter Duinen langs de Potterierei. Om op een efficiënte manier hulp te kunnen bieden heeft het OCMW een meld- en informatiepunt Armoede geïnstalleerd en… een Facebookpagina aangemaakt.

Op 1 september zorgde het OCMW voor 28 extra plaatsen, die op twee dagen tijd volledig ingevuld werden. Eind vorige week besliste de Raad voor Maatschappelijk Welzijn om 21 bijkomende plaatsen te voorzien. Vanaf 1 oktober kan het OCMW opnieuw drie woningen voor individuele opvang huren die vroeger al goedgekeurd werden door Fedasil.

“Alles samen zullen wij dus vanaf oktober 62 opvangplaatsen voor asielzoekers ter beschikking hebben. Voeg daarbij nog de 60 plaatsen in het Rode Kruiscentrum De Patio en je komt aan 122 plaatsen voor vluchtelingen in Brugge”, stelt de OCMW-voorzitter.

Meldpunt

Twintig asielzoekers worden sinds kort opgevangen in Ter Duinen langs de Potterierei in Brugge. Het OCMW huurt dit pand al meerdere jaren voor 15.000 euro per jaar van het nabijgelegen Grootseminarie.

Het Sociaal Huis van het Brugs OCMW wordt volgens Dirk De fauw overstelpt met vragen over en aanbiedingen voor de vluchtelingen : “Sommige bruggelingen willen materiaal schenken, anderen melden ons dat ze een kamer of woning ter beschikking willen stellen voor asielzoekers. Dit getuigt van grote solidariteit en is echt hartverwarmend. Om al deze aanbiedingen in goede banen te leiden heeft het OCMW beslist om een centraal meldpunt te installeren, namelijk het Meld- en Informatiepunt in het Sociaal huis.”

“Al wie zijn steentje wil bijdragen, kan daar terecht. Een bijdrage leveren kan op meerdere manieren. Er is nood aan welbepaalde, materiële ondersteuning : rijklare mannenfietsen, propere kookpotten en pannen, werkend elektromateriaal zoals waterkoker en koffiezet, klein meubilair en propere matrassen. Aan kledij daarentegen is er momenteel helemaal geen gebrek.”

Facebookpagina

Een kleine tip voor de Bruggelingen die willen helpen : hou de Facebook pagina van het Sociaal huis in Brugge in de gaten. “Daarop gaan we af posten welk material we specifiek nodig hebben. Mensen kunnen deze berichten altijd delen, zodat we een groter bereik creëren”, aldus Dirk De fauw.

Het OCMW kreeg ook al meerdere oproepen van mensen en organisaties die als vrijwilligers willen helpen door bijvoorbeeld taalles te geven, huiswerk te begeleiden, activiteiten te organiseren. “”We zijn nog aan het onderzoeken hoe wij alle hulp kunnen stroomlijnen en voor welke opdrachten vrijwilligers kunnen ingeschakeld worden. We denken, naar het voorbeeld van Kortrijk, aan een buddy systeem, waarbij vrijwilligers asielzoekers begeleiden, ondersteunen, wegwijs maken in onze samenleving. (SVK)

Info : wwww.facebook.com/sociaal.huis.Brugge. Meer in Krant van West-vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier