Brugs-Meulebeekse Hanne in VTM programma Cupido Ofzo: “Iedereen heeft recht op een beetje liefde”

Hanne Delmotte: "Ik mis iemand die mij knuffelt." (foto VTM)
Stefan Vankerkhoven

“Iedereen heeft recht op een beetje liefde. Ik wil ook een lief, net als mijn leeftijdsgenoten zonder beperking”, zegt Hanne Delmotte (22), die negen jaar geleden na een ongeval met een quad een zwaar hersenletsel opliep. Deze jonge Brugse vrouw, met roots in Meulebeke, neemt deel aan ‘Cupido Ofzo’ op VTM: een datingprogramma voor mensen met een beperking of stoornis.

1 april 2011. “Een komische datum voor veel mensen, maar ik heb het er soms nog moeilijk mee”, bekent Hanne Delmotte, een Meulebeeks meisje dat nu in Brugge woont. “Die dag had ik een slecht examen voor Frans gemaakt op mijn toenmalige school, De Bron in Meulebeke. Ik wou wat stoom afblazen en maakte met mijn broer Robbe een ritje met een quad in de straat die doodloopt op de boerderij van mijn ouders in Meulebeke. We babbelden wat tijdens die rit, ik keek achter mij naar mijn broer en reed op een elektriciteitspaal.”

Robbe kwam er vanaf met lichte verwondingen, maar Hanne werd met de MUG in kritieke toestand overgebracht naar het Heilig Hart ziekenhuis in Roeselare. “Twee maanden lang lag ik in een coma”, verduidelijkt Hanne. “Ik hoorde de stemmen van de verpleegkundigen die ik op den duur herkende aan hun klankkleur. Wat ze zegden, was mij een raadsel. Nadien werd ik overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Gent, waar ik langzaam ontwaakte en nog negen maanden vertoefde. En dan volgde nog ongeveer anderhalf jaar ambulante revalidatie.”

VillaVip

Inmiddels woont Hanne al een jaar in VillaVip in de Oude Oostendse Steenweg in Brugge, een kangoeroewoning en cohousing-project, waar zij samen met zes andere personen met een beperking zelfstandig woont, onder begeleiding van zorgkundigen en het zorgkoppel Griet Van Coillie en Andy Rullens. “Door mijn hersenletsel ben ik verlamd aan de linkerzijde. Praten gaat wat langzamer, stappen kan ik enkel met behulp van een rollator of aan de arm van iemand”, vervolgt Hanne.

“Op een bepaald moment, tijdens mijn revalidatie, besefte ik dat ik de keuze had tussen twee opties na mijn ongeval: ofwel als een hoopje ellende blijven zitten ofwel verder gaan met het leven en er alles uit halen dat ik kan. Ik koos voor het laatste. Sindsdien sta ik veel positiever in het leven. Ondanks alles heb ik de moed gevonden, ik ben een strijder. Daarom ben ik opnieuw naar school gegaan, in het Dominiek Savio Instituut in Gits. Zelfstandig wonen in VillaVip, zij het met de hulp van zorgkundigen, heeft mij ook meer zelfvertrouwen gegeven. Nu help ik twee halve dagen per week als vrijwilligster mee in de bibliotheek van de Freinetschool De Tandem in Brugge.”

“Ik heb een blog, waarop ik elke dag iets post dat mij gelukkig stemt. Ik hou mij bezig met creatief schrijven en ben gefascineerd door boeken. Ook al lukt het mij nog altijd niet om mij lang op iets te concentreren en is het dus moeilijk om een boek uit te lezen. Die positieve levenshouding haalde mij ook over de streep om deel te nemen aan de zevendelige televisiereeks Cupido Ofzo“, zegt het Brugse meisje.

“VTM heeft zelf contact opgenomen met de vzw VillaVip, met de vraag of er bewoners geïnteresseerd waren in een deelname aan een datingprogramma voor mensen met een beperking”, vertelt Hanne Delmotte. “Toen zorgmoeder Griet mij polste, moest ik niet lang nadenken. Ik was meteen enthousiast. Waarom? Ik ben echt op zoek naar een lief! Ik mis dat. Ik wil met iemand kunnen babbelen, meningen delen en knuffelen. Rondom mij zie ik leeftijdsgenoten zonder beperking met een lief. Iedereen heeft toch recht op een beetje liefde!”

“Na mijn ongeval heb ik enkele keren ‘verkering’ gehad, met jongens die ik leerde kennen op school in Gits. Nu de school beëindigd is, ben ik aan een nieuw hoofdstuk begonnen in mijn leven. Een lief hoort daarbij, vandaar dat ik mij ingeschreven heb voor deze blind date op VTM.”

Daten in de natuur

“De opnames vonden deze zomer plaats, in volle coronaperiode. ‘t Was dating op anderhalve meter afstand van elkaar. Voor mij was dat goed, zo kon ik van op een afstandje zien of die kandidaat mij aanstond of niet. De eerste date was heel spannend. Alleen al het feit dat ik een onbekende jongen voor het eerst zou ontmoeten, bezorgde mij al spanningsvlinders in de buik, nog vooraleer ik hem gezien had.”

“Door covid-19 moesten alle dates in de buitenlucht plaatsvinden. Opnames binnen, in afgesloten ruimtes, waren verboden. Ik heb dus mijn date voor het eerst ontmoet in volle natuur. Ik vond dat positief want ik ben een natuurmens. We hebben voor het eerst gepraat in een open veld, met een mooi vergezicht. Nadien hebben we nog een korte wandeling in het bos gemaakt. Door mijn beperking konden we niet ver lopen. Hoe het afgelopen is, verklap ik niet. Want anders vergal ik het plezier van de kijkers van Cupido Ofzo…”

“Het programma wordt gepresenteerd door Karen Damen en Ruth Beeckmans. Bij het daten word je gekoppeld aan iemand die raakpunten heeft met jou. Voordien hebben de programmamakers mij uitgebreid bevraagd. Mijn partner moet spontaan, lief en zorgzaam zijn. Niet te bemoederend. Hij moet mij wat ruimte geven. Dé ideale man? Acteur Matthias Schoenaerts natuurlijk!”

‘Cupido Ofzo’ is vanaf 23 november zeven weken lang, telkens op maandag om 20.35 uur, te zien op VTM.