Brugs koetspaard Tinka bezweek aan hartaderbreuk

Het koetspaard zakte plots in elkaar en overleed.© JVM
Het koetspaard zakte plots in elkaar en overleed.© JVM
Stefan Vankerkhoven

Het Brugse koetspaard Tinka, dat vorig weekend stierf tijdens een toeristische rit op de Burg, is bezweken aan een hartaderbreuk. Dat blijkt na onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde van de UGent.

Mark Wentein, voorzitter van de Brugse koetsiers, kreeg het resultaat van het medisch onderzoek. Hij reageert met gemengde gevoelens: “Enerzijds ben ik opgelucht dat het niet om een vergiftiging gaat, Tinka stief een naturlijke dood, het gaat om een hartfalen. Anderzijds blijft het een trieste zaak en een zware slag voor eigenaar Vincent Stael. Hij verliest een dier waaraan hij zeer gehecht was. Een hartaderbreuk komt bij paarden uiterst zelden voor, in mijn dertigjarige carrière als koetsier heb ik dit nog nooit meegemaakt.”

Bij het koetsiersbedrijf Stael reageert Nicole De Wolf, de moeder van Vincent Stael, als volgt: “De 17-jarige Tinka was het favoriete paard van mijn zoon. Wij hebben 18 koetspaarden, als je er de springpaarden bij rekent, kom je aan dertig dieren. Tinka moest niet op stal, maar mocht in de weide met de springpaarden. Als Vincent zelf uitreed als koetsier in Brugge, moest het met Tinka zijn. Vincent is diep bedroefd om dit verlies, wij hadden dat paard al elf jaar. Waarom was het zijn favoriet paard? Da’s moeilijk te zeggen: waarom hou je van iemand? Tinka was zeer goed menbaar, Vincent had er een uitstekende band mee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.