Brugs klooster Xaverianen (Frères) wordt omgebouwd en krijgt schoolfunctie

Klooster van de Broeders Xaverianen in de Mariastraat zal worden omgebouwd tot schoolgebouw. © Foto Davy Coghe
Redactie KW

Het klooster van de in 2016 vertrokken broeders Xaverianen in de Mariastraat in Brugge zal vanaf het voorjaar 2019 grondig verbouwd worden. Deze ruimte zal in het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut tot een grotere schoolcampus geïntegreerd worden.

De broeders Xaverianen, in de volksmond ‘de frères’ genoemd, begonnen al in 1844 met de verstrekking van onderwijs in de Brugse binnenstad. Aanvankelijk aan het Sint-Salvatorskerkhof en toen het daar te klein werd naar een eigendom aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof.

Gedurende decennia waren tientallen broeders betrokken bij het onderwijs in deze school maar in november 2016 verlieten de tien resterende broeders hun klooster bij de school in de Mariastraat en trokken ze naar een rust- en verzorgingstehuis. “Sinds het vertrek van de broeders hebben we als school en samen met de overkoepelende scholengemeenschap vzw Karel De Goede heel hard gewerkt aan een project om een mooie nieuwe invulling te geven aan deze leeg gekomen ruimtes”, zegt Eline Sierens, directeur van het Sint-Franciscus Xaveriusinstituut. “Het project heeft als doel het klooster in de school te integreren tot een grotere campus van de Frères. Met de werken in de kloosterruimte bereidt de school zich voor op de hervormingen van het secundair onderwijs en zet de school met vernieuwende infrastructuur resoluut in op modern, aangepast en toekomstgericht onderwijs. Alle betrokken partners in en rond de school en ook het studiebureau De Klerck en het architectenbureau Salens hebben het mogelijk gemaakt om in twee jaar tijd het dossier voor de verbouwing volledig rond te krijgen. Na de goedkeuring door de diensten van de Stad Brugge, onder leiding van schepen Franky Demon (CD&V, red.) staat alles klaar om in het voorjaar van 2019 let de effectieve werken te starten.”

Secundair onderwijs in de Brugse binnenstad trekt weer aan

Schepen Franky Demon vult aan: “De verbouwing van het klooster zal zeker zorgen voor een pedagogische verbetering en een betere werking van de school. De gevels van het gebouw blijven overigens volledig behouden zodat het straatbeeld ongewijzigd blijft. Ik wil er overigens ook op wijzen dat het secundair onderwijs in de Brugse binnenstad weer aantrekt. Er is veel gezegd en geschreven over een mogelijk negatieve impact van het parkeerbeleid op het onderwijs in onze binnenstad, maar dat blijkt dus helemaal niet het geval. Dat vind ik een erg positieve vaststelling; kwaliteitsvol onderwijs in de binnenstad blijft van het grootste belang.”

Eind 2019

In het nieuwe project – waarvan de raad van bestuur van de overkoepelende vzw Karel De Goede denkt dat het eind 2019 al kan klaar zijn – zijn bureau’s voorzien voor de directie, een ruimte voor het secretariaat, een open onthaal, spreekkamers en vergaderruimtes. Op de eerste verdieping komt een eetruimte voor leerlingen van het vierde, vijfde en zesde jaar. Net als twee grote, moderne ‘activerende leerruimtes’. Op de tweede verdieping komt een nieuw wetenschapsblok met labo’s en instructielokalen. De derde verdieping wordt voorbehouden voor nieuwe klaslokalen en nog een activerende leerruimte. “De activerende leerruimtes geven leerkrachten diverse kansen om leerlingen actief en samenwerkend kennis te laten opbouwen via vernieuwde onderwijsmethodes”, legt directeur Eline Sierens uit.

Het totale kostenplaatje voor deze verbouwing bedraagt ongeveer 2.000.000 euro. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier