Brugs kerstkind Noël Geirnaert: “Kerstmis is de dag met de minste geboortes”

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Traditioneel is Kerstmis de dag waarop de minste kinderen geboren worden. En de voornaam ‘Noël’ wordt nauwelijks nog gegeven aan borelingen. Wat vindt Noël Geirnaert (69), de voormalige Brugse stadsarchivaris, die op Kerstdag 1951 geboren werd, daarvan ?

“Ik zag het levenslicht in het moederhuis van Eeklo”, vertelt Noël Geirnaert, die sinds zijn zevende levensjaar in Brugge woont. “Mijn ouders woonden toen in Adegem, ik ben in de vroege namiddag geboren. Mijn vader heeft zijn fiets genomen en is heel het dorp rondgereden om te melden dat hij een zoon gekregen had!”

Diepgelovig

“De reden dat mijn ouders mij de naam ‘Noël’ gaven? Ze waren diepgelovige katholieken, net als heel Adegem. Dat was niet te verwonderen, want onze aartsbisschop monseigneur Jozef De Kesel is uit die gemeente afkomstig. Zijn vader én grootvader waren er burgemeester.”

“Op mijn zevende levensjaar zijn we verhuisd naar Brugge. Mijn moeder heeft een kruidenierswinkel uitgebaat in het Stubbekwartier, op de hoek van de Leopold II-laan met de Luikstraat. Na mijn studies aan het Sint-Lodewijkscollege heb ik in Kortrijk en Leuven geschiedenis gestudeerd. Van 1980 tot 2017 heb ik in het stadsarchief gewerkt.”

De Slimste Mens

“Sommige mensen vragen mij : vind je het niet jammer dat je op Kerstdag verjaart? Helemaal niet! Bij het bekijken van de tvquiz De Slimste Mens heb ik vernomen dat Kerstmis de dag is waarop de minste geboortes plaatsvinden. Dat was een van de vragen van die quiz. Wie ben ik om daaraan te twijfelen? Zelf ken ik alleen nog de Brugse rockmuzikant Noël Van Oyen, de voormalige uitbater van het café van het Cultuurcentrum Brugge, als kerstkind!”

“Het is iets speciaals: iedereen is in feeststemming op je verjaardag, de mensen hebben een dagje verlof. Het is een traditie dat ik elk jaar ‘s voormiddags vrienden uitnodig voor een aperitiefje en ‘s namiddags de familie opdaagt voor een uitgebreid dessertbuffet. Niet alleen mijn drie kinderen en vier kleinkinderen, maar ook mijn broer, zus, neven en nichten. En de avond voordien ga ik meestal naar de middernachtmis in Brugge.”

Champagne

“Door corona moet het nu allemaal veel intiemer dit jaar. Ik ben weduwnaar, mijn vrouw Leontine is in 1993 gestorven. Bijgevolg woon in alleen in de Hugo Verrieststraat in Brugge. Ik mag als alleenstaande twee personen ontvangen. Mijn jongste zoon Steven en zijn vriendin zullen komen. Het zijn mijn twee knuffelcontacten, ook al zullen we veiligheidshalve niet knuffelen! Ik heb voor de gelegenheid petits fours en champagne gekocht. Want zelf koken is niks voor mij!”, besluit Noël Geirnaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.