Brugs kantcentrum trots op onverhoopte ‘war lace’-schenking

© (Foto PM)
Redactie KW

In het kantcentrum in de Brugse Balstraat loopt een bijzondere tentoonstelling rond ‘war lace’. Een onverwachte schenking vormt de blikvanger omtrent dit ietwat vergeten verhaal over oorlogskant uit de Eerste Wereldoorlog.

Bij het uitbreken van de oorlog in de zomer van 1914 verloren duizenden Vlaamse kantwerksters hun inkomen. De Duitse bezetter confisqueerde alle katoen, zodat kantgaren niet meer in omloop was. Nog voor het einde van datzelfde jaar werd in Londen de ‘Commission for Relief in Belgium‘ opgericht. Die stichting slaagde erin, via het neutrale Nederland grote hoeveelheden hulpgoederen naar ons land te verschepen. Ook kantgaren was daarbij.

Het kantwerk dat hiermee werd gemaakt wordt ‘war lace’ genoemd. Via dezelfde ‘Commission for Relief‘ werd dat kant in het buitenland verkocht, zodat de kantwerksters toch een minimumloon verdienden. Niet zelden is ‘war lace’ te herkennen aan typische motieven omtrent België en de oorlogstijd.

Rudy De Nolf, conservator van het Kantmuseum: “Recent ontvingen wij een schenking die in dat verband als een bijzondere aanwinst kan gelden. Een dame uit het Zuid-Amerikaanse Uruguay liet weten dat zij in het bezit was van enig kantwerk dat aan de grootvader van haar overleden man had toebehoord. Die grootvader, Fernand Baetens, was lid van een renteniersfamilie uit het Brusselse. Tijdens de oorlog was hij hoofd van de ‘Commission for Relief‘.”

“Tot onze verwondering hoorden bij de schenking twee hoogst merkwaardige kantwerken. Pronkstukken die, omwille van bepaalde heraldische motieven en de vermelding ‘1914’, onmiskenbaar verband hielden met war lace, maar anderzijds ook uit de band sprongen!”, merkt Rudy De Nolf op.

“De twee fraaie werken zijn veel te omvangrijk en rijk qua thematiek om als doorsnee war lace te gelden. Mogelijks kreeg Fernand Baetens ze na de oorlog aangeboden als bedanking voor bewezen diensten”, vermoedt de conservator.

“Uiteraard krijgen de twee merkwaardige pronkstukken een ereplaats in de gelegenheidstentoonstelling omtrent kant uit de oorlogsjaren!”, vertelt Rudy De Nolf.

De expositie ‘War Lace’ in het Kantcentrum in de Balstraat loopt nog tot eind september van komend jaar. Voor groepen biedt het kantcentrum de mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken met een gids.

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier