Brugs Hotel Heritage krijgt een vijfde ster van Toerisme Vlaanderen

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Heuglijk West-Vlaams horecanieuws in deze coronacrisis. Hotel Heritage in Brugge heeft van Toerisme Vlaanderen een vijfde ster gekregen. Slechts drie hotels hebben vijf sterren in Vlaanderen, waarvan twee in Brugge. Hotel Heritage is het enige vijfsterrenhotel dat open is tijdens de tweede lockdown.

Bruggeling Johan Creytens runt al 27 jaar samen met zijn vrouw Isabelle Declercq Hotel Heritage in de Niklaas Desparsstraat in Brugge. Tot nu toe had dit logiesverstrekkend bedrijf vier sterren. Toerisme Vlaanderen kende het Brugse hotel een vijfde ster toe. Wat is nu het verschil tussen vier en vijf sterren?

Johan Creytens: “Het zit hem in de details. Maar ik heb er jaren voor moeten werken. Je moet op je rapport 600 punten behalen, voor vier sterren slechts 400 punten. Een voiturier bijvoorbeeld hadden wij al. Ik heb ons spa-center uitgebreid met massagekamers, jammer genoeg mag onze wellness tijdens de coronacrisis niet gebruikt worden.”

Le Mystique

“Het moeilijkste punt was dat ons restaurant Le Mystique zeven dagen op zeven moet open zijn. Ik heb mijn chef-kok Grégory Slembrouck moeten overtuigen. Al zal hij nu extra gemotiveerd zijn, want de gastronomische gids Gault&Millau kende ons deze week maar liefst 14,5 punten toe. We kregen een half puntje meer dan vorig jaar en zitten nu in de top tien van de beste restaurants van Brugge.”

“Ik krijg vragen van Bruggelingen voor kerstdiners, want ons restaurant is in normale tijden ook open voor niet-hotelgasten. We maken deel uit van de groep Relais&Chateaux, die trouwens geregeld inspecteurs uitstuurt om onze kwaliteit te controleren. Ik vrees echter dat de federale overheid de heropening van de restaurants nog niet zal toelaten tijdens de kerstvakantie”, aldus Johan Creytens.

Belgen

Dit voorjaar, tijdens de eerste lockdown, was Hotel Héritage dertien weken dicht. Tijdens de tweede lockdown wou Johan Creytens zijn hotel absoluut open houden: “Nog een sluiting wil ik nooit meer meemaken. Want ook als je hotel gesloten is, heb je vaste kosten.”

De voorbije weken kreeg Hotel Heritage nogal wat Franstalige Belgen over de vloer. “Zelfs jonge koppeltjes en mensen uit de zorgsector die er eventjes een weekend tussen uit wilden”, zegt de Brugse hotelier, die bij gebrek aan buitenlandse toeristen in België volop op de promotie van ‘staycation’ inzet.

Zal de hoteleigenaar omwille van die vijfde ster de kamerprijs verhogen? Johan Creytens: “Ik heb na de eerste lockdown in augustus al een prijsaanpassing doorgevoerd. Ik hou niet van braderen, zo kun je niet overleven. We hebben een romantisch arrangement uitgedokterd vanaf 405 euro voor twee personen, inclusief een champagne ontbijt en een driegangen menu met aangepaste wijnen, dat op de kamer geserveerd wordt.”

Dezer dagen is Hotel Heritage het enige Vlaamse vijfsterrenhotel dat in deze coronacrisis geopend is. Het Dukes’ Palace in Brugge is dicht, net als Domein La Butte aux Bois in Lanaken. Vlaanderen telt drie vijfsterrenhotels, België zeventien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier