Brugs drievoudig paralympiër Robert Fraeyman overleden

Robert Fraeyman in 2018 bij het 45-jarige bestaan van ViGe Noordzee met Naomi Blomme, Karen Verwulgen en zijn echtgenote Miet Haeck.© ACR
Robert Fraeyman in 2018 bij het 45-jarige bestaan van ViGe Noordzee met Naomi Blomme, Karen Verwulgen en zijn echtgenote Miet Haeck.© ACR
Redactie KW

Robert Fraeyman uit Sint-Andries stond mee aan de wieg van ViGe Noordzee in Brugge en kon als atleet drie keer deelnemen aan de Paralympische Spelen. Hij werd 74 jaar.

Brugge had destijds nood aan sport onder de visuele gehandicapten en daarom startte Robert Fraeyman samen met Lucien Decaluwe, Raymond Ketels en Roger Janssens in 1973 met ViGe Noordzee.

Het doel was de integratie van de visuele gehandicapten te bevorderen en hun mobiliteit te verbeteren. Aan de hand daarvan begonnen ze met trainingen en gingen ze met succes in competitie. Er werd gestart met torbal en ook rolbal.

Dat was de voorloper van het huidige goalbal dat begin de jaren tachtig in het leven werd geroepen. Het werd mede door de Amerikanen meteen een nationale sport. ViGe Noordzee heeft in de huidige Belgisch goalbalploeg, die derde werd op het WK en al zeker is van de komende spelen Tokio, enkele vertegenwoordigers.

Gevierd atleet

Robert of ‘Berten’ Fraeyman overleed op zondag 27 juni. In intieme kring wordt maandag 5 juli van hem afscheid genomen in Brugge. Hij stond niet alleen aan de wieg van de G-sport voor blinden en slechtzienden in Brugge, maar was ook een gevierd paralympisch atleet. Hij nam maar liefst aan drie Paralympics deel, in 1976 in Toronto, in 1980 (Arnhem) en in 1984 (New York). Op twee Spelen was hij in het speerwerpen goed voor een medaille: brons (1976) en zilver (1980).

Tot voor kort was hij samen met zijn echtgenote Miet Haeck, waarmee hij vorig jaar 50 jaar gehuwd was, nog steeds een vaste waarde bij ViGe Noordzee en kon je hem nog regelmatig treffen op één van hun activiteiten. Robert Fraeyman werd 74 jaar.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.