Brugs dierenasiel Het Blauwe Kruis: “Hangbuikvarkens zijn geen huwelijkscadeau”

Anne-Marie Lagrou met twee van de hangbuikvarkens in Het Blauwe Kruis. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sinds begin dit jaar zijn er vijf hangbuikvarkens binnengebracht in het Het Blauwe Kruis. Volgens woordvoerder Anne-Marie Lagrou nemen er steeds meer streekgenoten zo’n lief zwijntje als gezelschapsdier. “Sommigen krijgen het zelfs ongevraagd als huwelijkscadeau, en dan belanden die dieren hier.” Het Blauwe Kruis Brugge zoekt nieuwe baasjes voor de varkens, maar dan wel mensen die er met kennis van zaken voor kunnen zorgen.

“De leuze bezint eer ge begint is hier op zijn plaats”, stelt Anne-Marie Lagrou van het Blauwe Kruis. “Varkens zijn leuke, intelligente dieren, maar je hebt wel wat kennis én ruimte nodig om ze goed te kunnen verzorgen. Vaak worden jonge hangbuikvarkentjes gekocht als huisdier of als geschenk, maar deze kleine schattige varkentjes worden groot: ze kunnen tot wel 80 kilo wegen.”

“Vroeger kregen we slechts sporadisch zo’n varkens binnen, maar de laatste twee jaar is dit fenomeen enorm toegenomen. Geregeld hoor ik dat een huwelijkspaar van hun vrienden als grap een hangbuikvarken cadeau krijgt, maar ze weten nadien niet wat ermee gedaan. En dan krijgen wij plots een telefoontje dat er zo’n varken op straat, in een park of in een bos rondloopt”, laakt Anne-Marie Lagrou. Het Blauwe Kruis werd recent ook geconfronteerd met een clochard die in zijn sjofele woning een tam varken als huisdier hield, maar financieel niet in staat was om voer voor het dier aan te kopen, zodat hij het dier uiteindelijk, na enig aandringen, voor adoptie afstond.

Verwaarlozing

In maart 2018 werd het Brugse dierenasiel voor het eerst met dit fenomeen geconfronteerd, toen in Beernem twee hangbuikvarkens te vondeling gelegd werden. “Met ‘te vondeling plaatsen’ bedoelen we dat een buurtbewoner ons opbelde met de melding dat hij een loslopend varken gezien had. De eerste keer, in het voorjaar van 2018, hebben wij gelukkig na twee maanden een particulier uit Zuienkerke bereid gevonden om die twee varkentjes te adopteren”, zegt Anne-Marie Lagrou.

In december van datzelfde jaar werd een zwijntje in Blankenberge aangetroffen. Toen moest het diertje drie maanden in het asiel verblijven, eer het een nieuwe eigenaar kreeg. Twee zwijntjes uit Schuiferskapelle vonden bijna een jaar lang geen nieuw baasje. Uiteindelijk ontfermde pas eind februari van dit jaar een Brugse school voor Buitengewoon Onderwijs zich om pedagogische redenen over die dieren, want hangbuikvarkens hebben naar verluidt een heilzaam effect op tieners met leerproblemen.

Momenteel verblijven er nog twee zwijntjes in het Blauwe Kruis. Begin april nam de federale overheidsdienst Dierenwelzijn de verwaarloosde varkens in Diksmuide in beslag. De inspecteurs deden na een klacht een inval in een boerderij en troffen er naast een verwaarloosde hond en kippen twee graatmagere varkens aan. Tot nu toe, vijf maanden later, werd nog geen nieuwe eigenaar gevonden die dat koppeltje wil adopteren. Daarnaast wacht ook nog een tam varken op een nieuw baasje. Anne-Marie Lagrou doet een wanhopige oproep tot kandidaat-eigenaars: “Hebt u een weide en een plekje om te schuilen voor deze diertjes? Neem dan gerust contact op met Het Blauwe Kruis!”

Leidraad

Niet iedereen is geschikt als eigenaar van één of meer varkens. Het dierenasiel zorgt voor een leidraad aan de hand van enkele pertinente vragen. Anne-Marie Lagrou: “Heb je genoeg ruimte om een groep varkens te houden? Heb je een manier om de mest van de dieren kwijt te geraken? Weet je welke wettelijke verplichtingen je hebt als je varkens houdt? Heb je tijd om dagelijks voor de dieren te zorgen? Kan je 10 tot 20 jaar voor de varkens zorgen?· Kan je ongeveer 42 euro per maand spenderen per varken? Dat zijn de kosten voor stro, het voer en de dierenarts per varken per maand.”

Volgens de woordvoerder van Het Blauwe Kruis zijn hangbuikvarkens nieuwsgierige, sociale dieren, die in de natuur grote gebieden bewonen. “Hou ze dus nooit alleen en geef ze een ruim hok. Varkens zijn groepsdieren die je bij voorkeur in een familiegroep houdt. Hou minimaal twee dieren samen. Buiten hebben de dieren nood aan een gevarieerde omgeving waarin ze op onderzoek kunnen gaan. Per varken heb je een buitenverblijf met een oppervlakte van minstens 10 m2 nodig. Voorzie zeker ook beschutting voor de dieren. Varkens hebben weinig haar, dus ze moeten de schaduw kunnen opzoeken. Een goed en stevig hekwerk is noodzakelijk, maar ook een stroomdraad werkt goed.”

Gedragsproblemen

“Hobbyhouders die niet aan de natuurlijke behoeften van varkens voldoen, krijgen dieren met veel gedrags- en gezondheidsproblemen. “Varkens zweten niet en zijn gevoelig voor hitte. Een goede ventilatie en koeling zijn zeker nodig bij warm weer. Zeugen, volwassen en opgroeiende varkens voelen zich het best bij een temperatuur tussen 10 en 20 °Celsius. Varkens in huis houden, zelfs minivarkens, is af te raden. Sowieso moeten ze naar buiten kunnen”, besluit Anne-Marie Lagrou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier