Brugs burgemeester volgt gouverneur niet: “Wintergloed verbieden? Dan moet ik alle kerstlichtjes verwijderen”

Zo zal de lichtinstallatie op de Brugse Vismarkt eruit zien. (foto stad Brugge)
Stefan Vankerkhoven

Mag Wintergloed Brugge al dan niet plaatsvinden tijdens de vierde coronagolf? Die vraag is drie dagen voor de start van het evenement nog niet beantwoord. “Als provinciegouverneur Carl Decaluwé dit wil verbieden, zal hij een beroep moeten doen op de federale politie. Mijn lokale politie zal niet ingrijpen”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw. Hij krijgt de steun van zes Brugse ondernemersverenigingen.

“Wintergloed Brugge mag niet plaatsvinden, zonder covid safe ticket”, stelt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. “Als de stad Brugge onvoldoende veiligheidsmaatregelen treft, zal ik ingrijpen. Dat is mijn bevoegdheid als gouverneur, want zoals Wintergloed nu georganiseerd wordt, druist dit in tegen de federale wetgeving. Aan het begin- en het eindpunt van het lichtparcours moet er gecontroleerd worden op CST-pasjes. Enkel de mondmaskerplicht invoeren, is onvoldoende.”

CST-pasje

Volgens burgemeester Dirk De fauw is die verplichting in de praktijk onmogelijk in te voeren: “Er is geen begin- en eindpunt van dit 3,2 km lange parcours. Er wonen mensen lang het traject, er lopen joggers langs de vesten, die ook door fietsers gebruikt worden om van de Dampoort naar het station te gaan. Moeten die allemaal een CST-pasje hebben, tegengehouden en gecontroleerd worden?”

Carl Decaluwé vraagt de stad Brugge om de resterende drie dagen voor de start van Wintergloed, dat samen met de Brugse Kerstmarkt op vrijdag 26 begint, een creatieve oplossing uit te dokteren. Dinsdagavond zit burgemeester Dirk De Fauw samen met vertegenwoordigers van de lokale politie en Brugge Plus om na te gaan of delen van het lichtparcours kunnen afgesloten en gecompartimenteerd worden. Of er op CST-pasjes kan gecontroleerd worden op bepaalde plaatsen.

“We zijn al streng: er geldt een mondmaskerplicht, er is een verbod op raamverkoop en de bezoekers van Wintergloed moeten toch hun CST-pasje tonen, als ze de drie omheinde Kerstmarkten, een café of een restaurant binnen willen”, zegt Dirk De fauw.

Verlichting

“Wat de gouverneur ons vraagt is, onmogelijk. Overigens zeggen de virologen dat er zich voor buitenactiviteiten weinig gezondheidsproblemen stellen”, zucht Dirk De fauw. “In principe vallen de Kerstmarkten, de shoppingdagen en ons feeëriek lichtparcours onder de noemer Wintergloed. Dus moet ik de hele stad afsluiten, de verlichting in onze winkelstraten en de lampjes onder onze kerstboom op de Burg verwijderen. Laat ons redelijk blijven!”

Als Carl Decaluwé wil ingrijpen, zal hij een beroep moeten doen op de federale politie. Mijn agenten van de lokale politie zullen daar niet aan meewerken – Burgemeester Dirk De fauw

“Op basis van de veiligheid kan de gouverneur een evenement verbieden. Maar er is nog een ambtenaar boven hem, ik heb contact opgenomen met het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken. Als Carl Decaluwé wil ingrijpen, zal hij een beroep moeten doen op de federale politie, want mijn agenten van de lokale politie zullen daar niet aan meewerken. Ik herhaal het : dit is geen afgesloten parcours, maar het gaat om dertien lichtinstallaties in de stad, weliswaar langs een bewegwijzerd traject”, aldus Dirk De fauw.

Steun

Inmiddels heeft de Brugse burgemeester steun gekregen van zes ondernemersverenigingen: Unizo Brugge, Horeca Brugge, de vzw Hotels regio Brugge, de Gilde der Brugse Gastenvervblijven, vzw Brugse Bezienswaardigheden en het bestuur van het Brugs Handelscentrum. In een gezamenlijke mail betuigen ze hun steun aan Wintergloed en vragen ze de provinciegouverneur om dit evenement niet te verbieden.

Hun boodschap luidt als volgt.

“We kunnen niet genoeg benadrukken dat de eindejaarperiode voor Brugse horeca-uitbaters, gastenverblijven, private attracties en musea, handelaars, toeleveranciers… van cruciaal belang is. Geen enkele ondernemer heeft nog reserves en de komende maanden zijn voor velen een laatste kans om er bovenop te geraken. Zeker met het traditioneel zeer rustig eerste kwartaal van het nieuwe jaar in het vooruitzicht.” zegt Hendrik Vermeulen, voorzitter UNIZO Brugge.

“Onze samenwerking ondersteunt met kracht de visie van Burgemeester de Fauw om Wintergloed op een veilige manier te laten plaatsvinden. Stad Brugge kondigde reeds specifieke maatregelen aan zoals het dragen van een mondmasker waar dat nodig blijkt, éénrichtingsverkeer op te leggen op bepaalde delen van het parcours en een monitoring van de drukte op het parcours.”

“Bovendien mogen we niet vergeten dat Wintergloed zich spreidt over een periode maar liefst 45 dagen! Deze spreiding maakt het voor elke bezoeker aan Brugge mogelijk om op een veilige manier te komen genieten van het prachtige lichtparcours en nodigt terwijl uit om er ineens een romantisch weekendje van te maken. Dat komt dan weer de noodlijdende Brugse Horeca en Retail ten goede. Ondertussen zeggen virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht duidelijk: ‘Nee, kerstmarkten zijn geen virushotspots – toch niet als ze in de openlucht plaatsvinden’” aldus Hendrik Vermeulen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.