Brugs burgemeester Dirk De fauw verkiest tricolore Belgische sjerp boven de Vlaamse

Dirk De fauw met een tricolore sjerp. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Dirk De fauw met een tricolore sjerp. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (VB) laakt het feit dat de Brugse burgemeester Dirk De fauw bij officiële plechtigheden een tricolore, Belgische sjerp draagt en geen Vlaamse sjerp. In het politiek dispuut worden zelfs Samson en Gert als argument gebruikt.

Door een besluit van de Vlaamse regering kunnen de burgemeesters sinds 1 november kiezen tussen een sjerp met zilveren franjes op een zwart-geel-rode achtergrond of een sjerp met rode franjes op een zwart-gele achtergrond. Een keuze tussen een Belgische en een Vlaamse sjerp. Vlaams parlementslid Stefan Sintobin, die fractieleider van het Vlaams Belang in de Brugse gemeenteraad is, polste via een schriftelijke vraag naar de keuze van Dirk De fauw.

Deze week kreeg de politicus een antwoord van de Brugse burgemeester. Dirk De fauw stelt: “Eerst en vooral is het zo dat het niet de gewoonte is in Brugge om het lint veelvuldig te dragen. In tegenstelling tot andere steden en gemeenten wordt het lint bijvoorbeeld niet gedragen bij huwelijksjubilea of feesten van lokale verenigingen. Wanneer ik als burgemeester de keuze dien te maken tussen de sjerp met de nationale, dan wel de Vlaamse kleuren, dan geef ik de voorkeur aan de nationale driekleur.”

Samson en Gert

“Er zijn drie redenen voor deze voorkeur. De sjerp wordt gedragen in het bijzonder bij herdenkingsmomenten waarbij vaderlandslievende verenigingen aanwezig zijn. De sjerp wordt gedragen bij bezoeken van de Koninklijke familie. De sjerp wordt uitzonderlijk gedragen bij bezoek van buitenlandse delegaties en internationale organisaties die erop staan dat er formele klederdrachten zijn.”

“Bijkomend maak ik met de nationale driekleur ook een onderscheid met de sjerp van de schepenen. De nationale driekleur wordt duidelijk geassocieerd met de functie van burgemeester in binnen- én buitenland, wat ook in de media belangrijk is qua beeldvorming. Zo herkent men een Franse burgemeester aan zijn sjerp met de Franse driekleur, een burgemeester van ons land aan onze nationale driekleur.”

“De sjerp met de nationale driekleur wordt onder andere ook in kinderreeksen zoals ‘Samson en Gert’ gebruikt. Die doortrekking van associatie van de tricolore sjerp met de functie van burgemeester heeft alvast ook het voordeel van de eenduidigheid. Een laatste argument komt er vanuit een zuinigheidsreflex: de sjerp met de nationale driekleur werd aangekocht. Hem nu vervangen zal ik dan ook niet doen”, aldus Dirk De fauw.

Fierheid?

Volgens Stefan Sintobin raken die argumenten kant noch wal: “Het verbaast mij uiteraard niet dat dat de Brugse burgemeester kiest voor de tricolore sjerp, van enige Vlaamsgezindheid of fierheid kan je de man inderdaad niet verdenken. Helemaal ridicuul zijn de argumenten die hij aanhaalt, alsof het dragen van een ‘Vlaamse sjerp’ afbreuk zou doen aan de internationale uitstraling van onze stad. En al helemaal te gek wordt het wanneer hij er ook Samson en Gert bijhaalt om zijn keuze te verantwoorden. Als laatste argument heeft hij het over een zuinigheidsreflex. Bij het begin van de legislatuur was er blijkbaar geen zuinigheidsreflex toen alle raadsleden een sjerp kregen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier