Brugs Bierfestival uit de startblokken: deze toppers móet je geproefd hebben

De dertiende editie van het Brugs Bierfestival slaat nog tot morgenavond zijn tenten op op ‘t Zand in Brugge. Je kan er bij negentig brouwerijen liefst 600 verschillende bieren proeven, maar om je wat wegwijs te maken, serveren wij je al vijf toppers.

© Davy Coghe

Het Brugs Bierfestival van de Brugse Autonomie Bierproevers is uitgegroeid tot een monument binnen de Belgische en internationale bierwereld. Dit jaar vindt het evenement plaats op ‘t Zand en zijn alle brouwers in één gigantische tent gegroepeerd: goed voor negentig standen en liefst 600 verschillende bieren. Een uitdaging van je welste om het bos doorheen de bomen te zien en daarom selecteren wij voor u vijf bieren die u zéker moet geproefd hebben.

Brugs Bierfestival uit de startblokken: deze toppers móet je geproefd hebben
© Davy Coghe

1. Cannahopper – Vliegende Paard Brouwers

Een van de meest in het oog springende bieren is de Cannahopper (6 procent alcoholvolume) van de Oedelemse brouwerij Vliegende Paard Brouwers ofte Préaris. Zoals de naam doet vermoeden, werd tijdens het brouwproces cannabis gebruikt. “Al hebben we ons beperkt tot de niet-hallucinerende stof CBD”, glimlacht brouwer Andy Dewilde. “Producten met bestanddelen van hennep zitten echt in de lift en onze Cannahopper slaat enorm aan. Het lijkt een hype te worden en momenteel zijn wij de enigen die een dergelijk bier aanbieden.”

Af en toe krijgt Andy de vraag voorgeschoteld of de Cannahopper je in hogere sferen brengt. “Maar dan moet ik je ontgoochelen. Het is vooral een lekker bier met een kruidige smaak, maar onze Cannahopper is ook gezond. Een dame uit Oostende kwam bij ons zelfs enkele flesjes halen om beter te kunnen slapen. De geneeskrachtige werking van hennep mogen we niet onderschatten.”

Brugs Bierfestival uit de startblokken: deze toppers móet je geproefd hebben
© Davy Coghe

2. Give me hop Johanna – Bourgogne des Flandres

Bruggeling Thomas Vandelanotte noemt de Give me hop Johanna een van zijn paradepaardjes. “In onze Brewer’s Playground heb ik de kans om te experimenteren en ik ging bewust op zoek naar een alcoholarm bier. Het segment zit enorm in de lift en we wilden de trein niet missen.”

Het resultaat is een koperkleurig tot rood bier van 0,58 procent en bevat toetsen van pompelmoes, karamel en exotisch fruit. “We hebben gewerkt met extreme moutsoorten zoals Engelse havermout en gebruikten ook Amerikaanse en Japanse hopvariëteiten. Met een mooi resultaat. Het bier verkoopt in onze eigen bar in de brouwerij enorm goed en dit jaar willen we Give me hop Johanna verder commercialiseren. Zelf drink ik het enorm graag, ook al omdat ik zelf niet zo goed tegen alcohol kan”, grijnst Thomas. “Als brouwer toch een stevige handicap.”

Brugs Bierfestival uit de startblokken: deze toppers móet je geproefd hebben
© Davy Coghe

3. MegaDust – Bierfirma Dust

Veel West-Vlaamser kan je als biermaker niet klinken. Dust, het geesteskind van Bruggelingen Stephane Pirotte en Dirk Braems, doet je meteen zin krijgen om een stevig gerstenat te degusteren. Een van hun paradepaardjes is de MegaDust, een saison die op Spaanse rodewijnvaten heeft gerijpt. “Maar voor ons bier op vat mocht, kreeg eerst nog cider de kans om er in te rusten”, legt het duo uit. “Dat zorgt voor een unieke en licht zurige smaak. Megalekker, dus MegaDust.”

De naam van hun bierfirma is bewust gekozen. “Enerzijds is het een samentrekking van Dirk und Stephane drinkebrüder, maar het verwijst ook naar het West-Vlaamse woord voor dorst. En Dust klinkt ook erg internationaal. We zijn ondertussen twee jaar bezig en hebben al ruim 100 hectoliter gebrouwen en aan de man gebracht. Het gaat goed.”

Brugs Bierfestival uit de startblokken: deze toppers móet je geproefd hebben
© Davy Coghe

4. Viven Nada IPA – Brouwerij Viven

Op het Brugs Bierfestival kan je heel wat bieren met een laag alcoholgehalte proeven. 75 bieren bevatten er minder dan vijf procent, zes daarvan zelfs minder dan 0,5. Viven Nada IPA van Brouwerij Viven uit Sijsele behoort met 0,3 procent tot die laatste categorie. “Op onze stand serveren we een twaalftal verschillende bieren, maar onze Nada is erg in trek”, legt Yoran Tack uit. “Het bier werd volledig door brouwster Krystle Kerckaert bedacht en is een schot in de roos. In de toekomst zal de populariteit van alcoholarm bier alleen maar toenemen, wij willen dus een topper afleveren.”

En dat is het ook. De Viven Nada IPA heeft een bittere smaak en erg hoppige toetsen. “Daarvoor hebben we extra hop gebruikt, net als een speciale gist die alle suikers afbreekt. Zo kan er amper alcohol gevormd worden.”

Brugs Bierfestival uit de startblokken: deze toppers móet je geproefd hebben
© Davy Coghe

5. Hommelbier Fresh Harvest 2020

Leroy Breweries uit Boezinge is een vaste klant op het Brugs Bierfestival. Dit weekend serveren ze er onder andere hun Hommelbier Fres Harvest 2020. “Die lijkt op een traditioneel Hommelbier, maar tijdens het brouwproces maken we gebruik van vers geplukte hopbellen”, duidt Sandrino Desender. “Die zorgen voor een meer florale en grassige smaaksensatie. In feite werken we zo op de omgekeerde manier. De hoppeboer bepaalt wanneer wij dit bier kunnen brouwen, want de hopbellen moeten écht vers zijn.”

De Fresh Harvest wordt elk jaar tussen eind augustus en half september gemaakt en bevat 7,5 procent alcoholvolume. “We beperken de oplage tot 90 hectoliter per jaar en die gaat elke keer opnieuw vlot de deur uit.”

Het Brugs Bierfestival is vandaag nog tot 22 uur te bezoeken. Ook morgen kan u er van 11 tot 20 uur terecht. Alle info op www.brugsbierfestival.be

(video JVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.