Brugs bejaard echtpaar mede dank zij KW gerepatrieerd uit Tenerife

Eric en Jacqueline in Tenerife, toen er nog geen lockdown was. Nu zitten ze vast op het Canarische eiland en kunnen ze niet meer naar huis.(foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Vorige week slaakte een bejaard Brugs echtpaar op onze website kw.be een noodkreet vanuit Tenerife. Jacqueline en Eric wilden al weken naar huis, maar waren in deze coronacrisis gestrand op het Canarische eiland. Mede dank zij ons artikel werden zij deze week samen met enkele andere Belgen gerepatrieerd door Buitenlandse Zaken. Dinsdagavond zijn Jacqueline en Eric veilig geland op Zaventem.

Op 29 februari vertrokken Jacqueline De Coussemaker (73) en Eric Van Daele (74) uit Sint-Michiels vanuit Oostend-Brugs Airport naar Tenerife. Zij is een voormalig kassierster in de Carrefour van Sint-Andries, hij is een gewezen onderofficier bij de Brugse brandweer.

Naar jaarlijkse gewoonte, voor de elfde keer, besloot het Brugse echtpaar de lente door te brengen op het Canarische eiland. Tot 3 april werd een studio gehuurd in het aparthotel Santa Maria in Costa Adeje. “Toen wij vertrokken, was er nog geen negatief reisadvies voor Tenerife, niemand kon vermoeden dat het coronavirus een echte pandemie zou worden”, vertelt Jacqueline. Zij is haar schildklier kwijt en wou voor een nieuw Brugs ziekenhuisbezoek in mei enkele weken kommerloos genieten van het mooie weer in Tenerife.

Lockdown

“Op 14 maart ging heel Spanje, waaronder Tenerife, in lockdown. Dat was even schrikken”, vervolgt de Brugse vrouw. “We hebben toen contact opgenomen met de hostess van vliegmaatschappij TUI. Die stelde ons gerust: alle reizigers zouden terug naar België gevlogen worden. We moesten enkel onze gsm stand-by hebben en de e-mails in de gaten houden. TUI zou ons opbellen, als er een terugvlucht geregeld was.”

“Wij waren echt vragende partij en hebben ons opgegeven om vroeger te mogen vertrekken. Toen wij niks meer hoorden van TUI en in de pers lazen dat ze slechts tot 25 maart zouden terugvliegen, hebben wij op 23 maart herhaalde keren geprobeerd om contact op te nemen met de touroperator. We geraakten telefonisch niet binnen, het plaatselijk kantoor in Tenerfie was gesloten en onze emails werden niet beantwoord.”

Repatriëring

“Diezelfde dag hebben we ons geregistreerd bij Buitenlandse Zaken. Online moesten we een brief invullen, met al onze gegevens en een aanvraag tot repatriëring. We hebben 250 euro per persoon betaald voor die repatriëring, maar nooit een antwoord gekregen. Vervolgens hebben we gebeld naar de Belgische ambassade in Tenerife.”

“De repatriëring van de gestrande Belgen was voorzien in de laatste week van maart. Op de ambassade bevestigden ze ons dat wij geregistreerd waren, maar dat er te weinig plaatsen waren op het vliegtuig. Bijgevolg konden we niet mee. Er werd ons schriftelijk, via een brief van consul Marc Calcoen, geadviseerd om vanuit Tenerife een vlucht naar Madrid te boeken en vandaar dan naar ons land terug te vliegen.”

“Kortom : we moesten ons plan trekken. Vliegen naar Madrid had geen enkele zin. Welke garantie hadden wij dat wij vanuit de Spaanse hoofdstad een vlucht naar Brussel hadden? En in Madrid zijn alle hotels dicht. Zie je twee Brugse zeventigers een hele nacht of dagenlang in de luchthaven rondzwerven? Gelukkig voor ons bleef aparthotel Santa Maria in Tenerife open. We zijn niet alleen, in ons aparthotel verblijven er een tiental Belgen. Sommigen van hen zijn eigenaars van een studio.”

“De voedingswinkels en de apotheken zijn hier gelukkig open. We trekken ons plan en ik vind hier ook de gepaste medicatie voor mijn schildklierprobleem. Maar toch, we willen zo snel mogelijk naar huis. We zijn ten einde raad, want niemand helpt ons”, aldus Jacqueline, die net als haar man Eric omwille van die zorgen al ettelijke kilo’s vermagerd is….

Luchtruim gesloten

Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium, reageert als volgt: “Het is verschrikkelijk dat die mensen vastzitten, we hebben alle begrip voor hun situatie. Op het moment dat corona toesloeg waren de touroperators wettelijk verplicht om alle pakketreizigers terug te halen naar België. We zijn immers verantwoordelijk voor hen en voor hun verblijf. Sommige hotels dreigden er immers mee om die mensen op straat te zetten. Bijgevolg kregen de pakketreizigers voorrang op de reizigers die enkel bij ons een vlucht geboekt hadden.”

“We hebben zo lang mogelijk geprobeerd om onze vluchten normaal te laten verlopen, ook voor de mensen die enkel een vliegticket hadden. Maar de toestand werd op den duur zodanig precair, dat wij vluchten moesten annuleren. Na een tijdje sloten sommige landen hun luchtruim af en zagen wij ons verplicht vele vluchten te schrappen. Want die vliegtuigen mochten niet meer landen, zelfs ons cabinepersoneel mocht er niet meer binnen.”

“Niet alleen TUI, maar ook Brussels Airlines, Ryanair en andere maatschappijen werden met dit feit geconfronteerd. Wij zitten hiermee verveeld, maar we mogen niet meer vliegen op Tenerife. De enige mogelijkheid van de gestrande Belgen is om via travellers online aan Buitenlandse Zaken te laten weten dat ze vast zitten, zodat ze vooralsnog kunnen gerepatrieerd worden. Wij weten niet eens om hoeveel landgenoten het gaat en kunnen echt niks doen”, aldus Piet Demeyere.

Zeven vluchten

Karl Lagatie, woordvoerder bij Buitenlandse Zaken, stelt: “Ik begrijp de frustratie van dit Brugs echtpaar, maar door de coronacrisis hadden er zich wereldwijd 4500 Belgen gemeld die vastzaten in het buitenland en wilden gerepatrieerd worden. We hebben inmiddels al dertig repatriëringsvluchten uitgevoerd, waarvan zeven vluchten vanuit de Canarische eilanden. Van daar uit zijn op die manier 1.000 landgenoten kunnen terugkeren naar België.”

“Al wie zich op de website travellers online ingeschreven had, kreeg een sms met de vraag om zich op een van die vluchten te registreren. Daarbij gold het principe van first come first served. We hebben ons wel gefocust op de Belgen die voor een kortverblijf op de Canarische eilanden zaten en een weekje naar de zon op Tenerife geboekt hadden. Die kregen voorrang op de Belgen die in Tenerife wonen of er voor een langere periode verblijven.”

“We hebben inderdaad niet iedereen kunnen helpen. Hebben die mensen zich geregistreerd ? Buitenlandse Zaken heeft een duidelijke oproep gelanceerd. Maar er zijn nu nog altijd Europese repatriëringsvluchten, in overleg met andere landen. En de Belgen kunnen ook vanuit Tenerfife een commerciële vlucht naar Madrid boeken en van daar uit naar Brussel of Schiphol vliegen.”

“Wie dat niet doet, zal hoogstwaarschijnlijk nog voor enkele weken vast zitten in Tenerife. Maar ik benadruk dat Europese onderdanen recht hebben op medische bijstand in Tenerife. Bij dringende problemen kunnen de Belgen op de Canarische eilanden altijd onze ambassade contacteren voor hulp. En we hebben ook een Facebook-groep opgericht voor de Belgen in het buitenland ‘Belgen voor elkaar’, waarop ex-pats hun diensten aanbieden en concrete tips geven”, aldus Karl Lagatie.

Na ons artikel en een reportage op Focus tv nam Buitenlandse Zaken contact op met het Brugse echtpaar op Tenerife. Deze week werd toch nog een repatriëringsvlucht voor gestrande Belgen op de Canarische Eilanden ingericht. Dinsdagavond waren Jacqueline en Eric terug in ons land. Een verhaal met een happy end!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier