https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugs advocatenduo lanceert gratis online tool ‘beboet.be’: “Wij leggen het uit in gewone mensentaal”

Pieter Jan De Meulenaere en Chanel Ribas Colomar. © Davy Coghe
Piet De Ville

Je wil snel én gratis weten hoeveel dat rood licht negeren of dat glaasje te veel achter het stuur op je ongeveer kosten? Dan kunnen de Brugse advocaten Peter-Jan De Meulenaere en Chanel Ribas Colomar je helpen. Ze lanceerden hiervoor de gratis online tool ‘beboet.be’.

De Brugse advocaten Peter-Jan De Meulenaere (33) en Chanel Ribas Colomar (27) lanceerden op 1 september, symbolisch bij het begin van het gerechtelijk jaar dus, de nieuwe online toepassing beboet.be Via de ingenieuze tool op deze website kan wie een verkeersovertreding beging – van een snelheidsovertreding over het rood licht negeren tot rijden onder invloed – gratis een inschatting laten maken over welke boete of straf je dit zou kunnen opleveren. Die berekening wordt gemaakt op basis van de antwoorden op vragen zoals de aard van de overtreding, de ernst ervan (bijvoorbeeld hoeveel promille of hoeveel over de snelheidslimiet) en of er al dan niet in het recente verleden overtredingen waren.

“Via die tool krijg je dus, geheel gratis, een idee van wat het je kan kosten maar daar blijft het niet bij”, zegt meester Peter-Jan De Meulenaere. “Ook een eerste contact met de advocaat zelf – hetzij via mail, telefonisch of fysiek – is gratis. Als dan de stap wordt gezet naar een effectieve verdediging voor de rechtbank, dan worden wij als advocaten uiteraard betaald maar in quasi alle gevallen komt de autoverzekeraar tussen in de kosten voor juridische bijstand.”

Meester De Meulenaere behandelt zelf heel vaak zaken rond verkeersovertredingen en weet dan ook goed welke de knelpunten zijn. “Er is nood aan gestructureerde informatie voor de rechtzoekende over verkeersovertredingen en hun boete of strafmaat. Veel mensen gaan op zoek via Google maar dan kom je echt in een kluwen terecht. Mensen worden geconfronteerd met een juridisch jargon dat ze nauwelijks begrijpen. Ik ben trouwens van mening dat er veel te veel bureaucratie en inefficiëntie is in de manier waarop banale verkeersovertredingen worden aangepakt. Dat zou allemaal eenvoudiger, sneller en meer transparant kunnen. Dat is een van de belangrijkste redenen voor de opstart van deze tool. Je zult op onze website geen jargon vinden. Elke websitebezoeker moet vlot alles snappen.”

Verzekering komt tussen

“Een andere belangrijke reden is dat ik merk dat veel mensen niet lijken te beseffen dat ze recht hebben op rechtsbijstand via hun autoverzekering. Ja, ook bij rijden onder invloed of zelfs dronkenschap. Mogelijk wordt de schade die je veroorzaakt aan derden in dat geval niet vergoed maar de rechtsbijstand, de kosten voor de advocaat dus, wél. We zijn nu nog maar een paar dagen opgestart maar ik merk toch al dat er veel interesse is in onze dienstverlening; er komen behoorlijk veel vragen binnen. En Chanel en ik zijn dan wel de oprichters maar we zijn bezig met het uitbouwen van een netwerk en hebben nu al minstens één meewerkende advocaat per gerechtelijk arrondissement.” (PDV)

Info: https://www.beboet.be/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten