Bruggelingen trouwen dezer dagen ‘in den duk’

De donkere gotische zal met defecte lichten. (foto Michel Vanneuville)
Stefan Vankerkhoven

Dezer dagen trouwen alle Brugelingen ‘in den duk’ (in het geheim, ondergedoken, in het donker), op zijn Brugs gezegd. Want de lichten van de gotische zaal in het Brugse stadhuis zijn defect.

De lichten in de gotische zaal van het Brugse stadhuis, waar niet alleen de gemeenteraadszittingen plaatsvinden, maar ook alle verliefde koppeltjes elkaar het ‘jawoord’ geven, zijn kapot. Op enkele lampen in de middengang na. Het wordt een hele klus om die te herstellen, gezien het metershoge neogotische plafond.

Maakt het Brugs stadsbestuur van die nood een deugt en laat ze meer duurzame verlichting installeren in het stadhuis? Of is dit onmogelijk in een geklasseerd monument? Schepen voor Facilitair Beheer en Smart City Minou Esquenet: “De huidige verlichting in de Gotische zaal is nog klassieke verlichting. Er zijn twee lichtbronnen, de naar beneden schijnende armaturen en de uplighters, die ons mooie hangplafond moeten belichten. Deze installatie is vrij onderhoudsintensief en wordt ongeveer twee keer per jaar onderhouden. Het onderhoud bestaat erin om een stelling op te bouwen zodat op een veilige manier aan de verlichtingsarmaturen kan gewerkt worden, pas daarna kunnen de kapotte lampen vervangen worden. Momenteel zijn een deel van de uplighters inderdaad kapot, die worden op korte termijn vervangen.”

Wedstrijd

“Binnenkort leg ik een nota voor aan het college om de verlichting in de collegezaal helemaal te vernieuwen en te verledden. Ik denk hiervoor aan een wedstrijd voor lichtspecialisten. Gezien het historische en museale karakter van de zaal en het feit dat de zaal ook wordt gebruikt voor ceremonieën en de gemeenteraad, moet de oplossing zowel aandacht schenken aan het functionele gebruik van de zaal, als aan het museale.”

“De oplossing is dus maatwerk en we kunnen ons dus niet beroepen op een standaard catalogusoplossing. Dit vergt met andere woorden wat tijd, maar we verwachten in de loop van 2020 wel een finaal ontwerp met uitvoering. Op die manier passen we de verlichting van één van onze mooiste stadsgebouwen én cultuurhistorische uithangborden meteen aan, aan de duurzaamheidseisen van vandaag. Dit kadert in een beheer met respect voor ons patrimonium, voor het milieu en op termijn ook voor de stadsfinanciën”, aldus Minou Esquenet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier