Bruggelingen kunnen mee ‘dromen’ van een nieuwe stadswijk in de Wonderkamer van De Stadsrepubliek

In een eerste fase komen er op tal van plaatsen in de Biekorfbib bladwijzers met vragen te liggen, gaande van 'Hoe zie jij De Biekorf als bibliotheek en cultuurcentrum van de toekomst?' tot 'Hoe wil jij de Sint-Jakobsbuurt beleven en bij uitbreiding de stad Brugge?'. © SVV
Redactie KW

Pronkstuk van De Wonderkamer van De Stadsrepubliek is de tafel die jarenlang in het stadhuis stond, maar nu verplaatst is naar de Biekorf. “Zoals het college van burgemeester en schepenen jarenlang rondom deze tafel de plannen van de stad vormgaf, nodigen we nu bezoekers en inwoners uit om dit voor deze plek en buurt te doen”, stelt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

In tijden waarin vereenzaming één van de grootste kwalen van onze maatschappij lijkt te gaan worden, stelt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V) met tevredenheid vast dat de Openbare Bibliotheek wekelijks meer dan 10.000 mensen mag verwelkomen. “Dit illustreert dat cultuur mensen, of ze nu jong of oud zijn, verbindt en hen openstelt voor andere levens op papier, op podium en in het echt. Dat is participatie”, luidens Blontrock.

Aan participatie hecht ook ArchitectuurAtelier Dertien12 veel belang. Dit Brugse architectenbureau kreeg de opdracht om een nieuwe stadswijk te creëren die reikt van jeugdhostel Snuffel tot de Stadsschouwburg, met inbegrip van De Republiek, de hele Biekorf-site, het Stedelijk Conservatorium Brugge, de groep assistentiewoningen Hof O.L.V. Hemelvaart en Hof Bladelin, het Rode Kruisopvangcentrum voor Asielzoekers Brugge, de vele handelszaken en de talrijke mensen die er dag in dag uit leven. Om dit te realiseren, werd op de benedenverdieping van de Biekorfbibliotheek De Wonderkamer van De Stadsrepubliek gecreëerd. “Binnen deze kamer nodigen we iedereen uit om mee te helpen dromen over de openbare ruimte en na te denken over een nieuwe stadswijk. Hiervoor gaan we met mensen in dialoog treden, omdat ze nu eenmaal mondiger zijn geworden”, zegt Lennart Claeys van het Architectuuratelier Dertien12.

Vragen

In een eerste fase komen er op tal van plaatsen in de Biekorfbib bladwijzers met vragen te liggen. Op zo’n kaartje kun je alvast jouw ideeën, wensen en dromen kwijt door te antwoorden op volgende vragen: 1) Hoe zie jij De Biekorf als bibliotheek en cultuurcentrum van de toekomst? 2) Hoe kan deze plek de buurt aangenamer maken om in te wonen, te werken en te ontspannen? en 3) Hoe wil jij de Sint-Jakobsbuurt beleven en bij uitbreiding de stad Brugge?

Met de input die dit oplevert, gaat Claeys vanaf dit najaar workshops organiseren voor verschillende leeftijdscategorieën, zowel kinderen, volwassenen als senioren. “Op die manier hopen we onze plannen te kunnen verrijken”, klinkt het.

Claeys ziet De Wonderkamer ook als een soort stadslabo van waaruit het gebouw van De Biekorf – met behalve een bib ook een theaterzaal en een cultuurcafé, de wijk en dit stadsdeel op een positieve manier besmet wordt. “Daarom gaan we in de bibliotheek van start met een systeem van gastcollectioneurs. Eerste in de rij is dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst. Als gastcurator staat Peter met zijn ene been in de wereld van de boeken en met zijn andere in die van het theater. In de nabije toekomst zal hij als Bruggeling lezingen op het getouw helpen zetten, workshops geven en ook een selectie van twintig boeken maken die hij iedereen aanbeveelt.”

Stuwende kracht

Op die manier gaan ze mee op zoek naar de bibliotheek en het Cultuurcentrum Brugge van de toekomst.

Voor Elsie Roose, projectcoördinator van 150 jaar Stadsschouwburg, is er de voorbije jaren in de wijk een positieve dynamiek ontstaan. “Enerzijds door de fysieke, architecturale verbouwing van De Republiek tot een nieuw stedelijk knooppunt, maar ook door het ontstaan van een breed creatief platform waarin onder meer creatieve starters en een nieuwe generatie stadsmakers mentaal samenbouwen aan een nieuwe wijk”, schetst Roose. “Geen mutatie die kunstmatig of van hogerhand werd aangestuurd, maar een dynamiek die ontstaan is uit goesting en gedrevenheid. Die stuwende kracht willen we verder ontwikkeld zien door onder meer bewoners die hun stadstuinen willen ontsluiten. Daarnaast zijn we op zoek naar bewoners die willen fungeren als stadsambassadeurs. Daarom nodigen we de komende weken mensen uit die op dinsdagvoormiddag mee willen denken over de creatieve wijk van de toekomst die deze buurt moet worden.”

Drie vragen

Ben je op dinsdagvoormiddag niet vrij? Geen nood. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) benadrukt dat het stadsbestuur zichzelf ziet als partner binnen dit traject en niet als trekker. “Dit is bij uitstek een voorbeeld van een participatief en zelfs cocreatief stads- en buurtproject waarin we ons evenwaardig en ondersteunend opstellen tegenover tal van andere partners en waarbij ook heel wat ruimte is voor experiment”, onderstreept De fauw. “Immers, wie in deze buurt leeft, verschillende plekken bezoekt of in deze wijk dagelijks actief is als buurtbewoner, handelaar, horecazaak, organisatie, vereniging, woonzorgcentrum of school weet het beste wat de buurt – en dus dit project – nodig heeft.”

Ook bij projecten in andere buurten streeft het stadsbestuur zeggenschap na, aldus De fauw, die in primeur ook het nieuwe logo van De Stadsrepubliek prijsgaf dat verschillende stadsdelen één geheel laat vormen. (SVV)


Wil je ook je idee kwijt over De Wonderkamer van De Stadsrepubliek in de Biekorfbibliotheek? Deel het online via #destadsrepubliek of mail het naar
toekomst@brugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier